Eksperti: Katastar pod pun nadzor ZSO pouzdano sprečava zloupotrebu

„Stavljanje katastra pod pun nadzor Zajednice srpskih opština bilo bi, prema mišljenju eksperata, pouzdana prepreka zloupotrebama u vođenju zemljišnih knjiga i drugim poslovima iz ove oblasti“ – navodi Upravljački tim za izradu statuta ZSO sa svog najnovijeg sastanka, ovog puta sa načelnicima katastarskih službi u opštinama sa srpskom većinom.

Kako saopštavaju u najnovijem saopštenju za medije, i danas su razgovarali o nadležnostima još uvek neformirane Zajednice srpskih opština u „pogledu održavanja katastra nepokretnosti, javnog premera, eksproprijacije zemljišta i drugih poslova katastarskih službi“.

„Načelnici katastarskih službi istakli su važnost pune primene sporazuma o katastru koji je postignut u Briselu, odnosno uspostavljanje valjanog katastra na Kosovu,“ piše takođe u saopštenju.

Predstavnici Beograda i Prištine su 2. septembra 2011. godine postigli dogovor u Briselu o transferu katastarskih podataka Prištini, koji pružaju podatke o vlasništvu.

Na osnovu sporazuma, Beograd je tako preuzeo obavezu da izvrši transfer svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, a prvi deo knjiga, prema pisanju beogradskih medija predat je još 2014. godine.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu bilo je potom deo projekta „Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda“, koji je upravo imao cilj da se Prištini distribuira „celokupna dokumentacija iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a“, još 2015. godine rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović.

„Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini, rekla je tada Damjanović.

Skeniranje analogne katastarske dokumentacije je urađeno, uprkos tome što je Ustavni sud Republike Srbije još 2014. doneo odluku da je Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju („Službeni glasnik RS“, broj 94/11) neustavna i nezakonita.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.