Digitalizacija katastarskih dokumenata sa KiM u narednih 12 meseci

Srbija će u narednih 12 meseci svu katastarsku dokumentaciju sa teritorije Kosova i Metohije, u digitalnoj formi, predati visokom predstavniku EU u Prištini, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, rečeno je danas prilikom otvaranja renovirane zgrade Arhiva Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u kojoj će se obavljati taj posao.

Katastarska dokumentacija sa teritorije Kosova i Metohije je do sada bila u posedu Republičkog geodetskog zavoda Srbije, a kada bude prebačena iz analogne u digitalnu formu, kopija sve te dokumentacije biće predata Prištini, istaknuto je prilikom otvaranja Arhiva RGZ-a u Zemunu, u koji je zbog tog cilja, EU uložila tri miliona evra.

Povezan članak

Srbija otvara novu zgradu Geodetskog zavoda: Prva aktivnost – skeniranje katastarskih knjiga KiM-a; Uredba i dalje neustavna

Na osnovu Briselskog sporazuma, Beograd je preuzeo obavezu da izvrši transfer svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu deo je projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", a cilj projekta je distribucija Prištini celokupne dokumentacije iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a, rekla je Damjanović.

"Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini," rekla je Damjanović.

Ona je ocenila da je realizacija tog projekta značajan korak u saradnji Beograda i Prištine, istakavši da je to važno zbog napretka Srbije ka pristupanju EU.

Damjanović je najavila da će u tom arhivu raditi 140 zaposlenih, u dve smene, i da su sada duplirani kapaciteti tog digitalnog centra.

Predstavnici Beograda i Prištine su 2. septembra 2011. godine postigli dogovor u Briselu o transferu katastarskih podataka Prištini, koji pružaju podatke o vlasništvu.

Realizacijom ovog projekta EU nastavlja svoju posvećenost uspehu dijaloga Beograda i Prištine, rekao je zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i dodao da očekuje da će to pomoći u daljoj normalizaciji odnosa.

"RGZ je već završio jednu trećinu posla, a preostali deo će biti okončan u narednih 12 meseci," rekao je Benedikt.

On je naglasio da će taj projekat, u okviru koga će biti skenirane sva zemljišne knjige i planovi sa Kosova i Metohije, doneti konkretne koristi svim stanovnicima KiM, bez obzira na njihovu nacionalnost, u njihovim svakodnevnim poslovima i u trgovini.

Digitalni arhiv je opremljen savremenom proizvodnom linijom, skenerima, foto stolovima za digitalnu konverziju, kao i skladištima za podatke u analognoj formi, rekao je v.d. direktora RGZ-a Zoran Popović.

Stvorena je mogućnost obrade stare i oštećene dokumentacije koja će u digitalno formi imati složenu strukturu, a taj digitalni arhiv će moći da pruži usluge i drugim drzavnim organima i državama regiona, dodao je Popović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.