Srbija otvara novu zgradu Geodetskog zavoda: Prva aktivnost – skeniranje katastarskih knjiga KiM-a; Uredba i dalje neustavna

Nova zgrada arhiva Republičkog geodetskog zavoda Srbije biće otvorena u utorak, a renoviranje je deo projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", dok će prva aktivnost koja će biti preduzeta u ovoj novoj zgradi biti skeniranje analogne katastarske dokumentacije sa teritorije Kosova i Metohije, koja je u posedu Zavoda, saopšteno je iz ovog zavoda, prenelo je više beogradskih agencija. Skeniranje analogne katastarske dokumentacije se nastavlja, uprkos tome što je Ustavni sud Republike Srbije doneo odluku da je Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohija ("Službeni glasnik RS", broj 94/11) neustavna i nezakonita.  

Odluka o neustavnosti Uredbe stupila na snagu tek posle 6 meseci

Ustavni sud Srbije je početkom prošle godine saopštio da je na sednici suda održanoj 30. januara ovaj sud i utvdio da je Uredba neustavna, ali i da je odložio objavljivanje ove odluke za 6 meseci. 

Ustavni sud je "utvrdio da Uredba o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u katastru zemljišta za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija ('Službeni glasnik RS' broj 94/11), nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe. Sud je, u smislu člana 58. stav 4. Zakona o Ustavnom sudu, odložio objavljivanje ove Odluke u 'Službenom glasniku Republike Srbije' za šest meseci od dana njenog donošenja. (predmet IUo-870/2012)," saopšteno je tada iz USS-a. 

"Republički geodetski zavod Srbije saopštio je danas da će u utorak biti otvorena nova zgrada arhiva, čije je renoviranje deo projekta ‘Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda’," preneli su beogradski mediji, dodajući da je cilj ovog projekta "poboljšanje sigurnosti vlasničkih prava nad nepokretnostima," a da će prva aktivnost koja će biti preduzeta u novoj zgradi  biti „skeniranje analogne katastarske dokumentacije sa teritorije Kosova i Metohije, koja je u posedu Zavoda."

Zavod je, takođe prenose mediji, naveo da primena projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", uz podršku Evropske unije, doprinosi daljem razvoju dijaloga Beograda i Prištine, te i da je delegacija Evropske unije u Srbiji potpisala sporazum sa Republičkim geodetskim zavodom povodom realizacije projekta.

Međutim, upravo je Uredba na osnovu koje Geodetski zavodi vrši i nastavlja da vrši "posebnu obradu" katastarskih knjiga, 30. januara 2014. proglašena neustavnom i nezakonitom. Šest meseci kasnije – u avgustu 2014. odluka Ustavnog suda je i objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije, što znači da je tada i zvanično stupila na snagu.

Uredbu o "posebnoj obradi" katastarskih knjiga donela je vlada Mirka Cvetkovića, 8. decembra 2011, na osnovu dogovora Beograda i Prištine tokom tehničkog dijaloga, a kojom su regulisani – obrada, to jest, skeniranja i fotokopiranja podataka iz katastarskih knjiga koje se preko Misije Evropske unije u Prištini predaju kosovskim institucijama. 

Drecun: Ocena USS neće uticati na briselski proces. Nema povratka na staro, niti ga sme biti. 

Ipak Republički geodetski zavod je i prvi deo katastarskih podataka opština sa Kosova i Metohije, predao Kancelariji EU na Kosovu. Šest dana pred pred odluku USS-a da je Uredba na osnovu koje je i omogućeno da podaci o katastarskim knjigama budu preko Evropske unije predati kosovskim institucijama. Zavod je tako specijalnom izaslaniku EU na Kosovu, Samuelu Žbogaru, prvi deo katastarskih podataka opština sa Kosova i Metohije predao 24. januara 2014. godine. 

Da neustavnost Uredbe neće uticati na proces Briselskog sporazuma potvrdio je nakon odluke Ustavnog suda i Milovan Drecun u izjavi za list "Danas".

"Ocena USS neće uticati na briselski proces i sprovođenje Briselskog sporazuma. Nema povratka na staro, niti ga sme biti. Izvršni organi moraju da poštuju odluku USS i da nađu rešenje kojim će se Uredba uskladiti sa Ustavom i zakonima, što je posao Ministarstva pravosuđa," izjavio je tada Milovan Drecun. 

Skeniranje katastarskih knjiga – projekat EU od tri miliona evra

Prema informacijama u sekciji "Donatorski projekti" na zvaničnoj Internet stranici Republičkog geodetskog zavoda se navodi da projekat koji finansira Evropska unija traje od 27. avgusta 2013, do 27 avgusta 2015, a iznos projekta je gotovo 3 miliona evra, tačnije – 2.999.661 evra. 

"Ključni cilj projekta je skeniranje celokupne katastarske dokumentacije u analognoj formi koja se odnosi na Kosovo i Metohiju, a koja je u posedu RGZ-a, sa ciljem podrške unapređenju dijaloga između Beograda i Prištine," navodi se na stranici ovog Zavoda. 


Pročitajte još: 

Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju neustavna i nezakonita

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema KiM-u proglašena neustavnom

Ustavni sud odbio da odlučuje o Briselskom sporazumu

Srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.