Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu bečkom dnevniku “Prese” da je “slučaj” Marka Đurića bio nepotreban i da se tako nešto ne sme ponoviti. Tači je dodao i da se sa Predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

Džabe se udvaraš. Veliki naš vođa je saradnju obećao Ramušu. A on ne laže.

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je prijem Kosova u Interpol uvršten u dnevni red Skupštine Interpola. „Kosovo u Interpolu doprinosi globalnoj borbi protiv organizovanog kriminala, nasilnog ekstremizma i drugih kriminalnih pojava,“ napisao je Pacoli. On je ocenio da učlanjenje Kosova u Interpol ne predstavlja opasnost ni za koga.

Bolje da objasni, nego da mu Predsednik i Premijer pomisle da hoće da ih počisti pa da sam zasedne da vlada.

Potrebno je mnogo toga da se uradi da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant KFOR-a, italijanski general Salvatore Kuoči. „Kada odluka o tome bude doneta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta,“ rekao je Kuoči.

Baš se nešto razmišljam o kapacitetu toga što se planira stvarati a zašta je potrebno 10 godina. Sa kime bi u okruženju to nešto moglo da se poredi i kome bi moglo da se suprotstavi? Lako je zaključiti. Nikome. Pa zašto onda trošiti pare? Izgleda zbog potencijalno nedisciplinovanih regiona unutra. Da, njega.

Poslanica i izvestiteljka EP Tanja Fajon prenela je predsedniku Skupštine Kosova Kadri Veseljiu da će se liberalizacija viza za građane Kosova dogoditi 2018. Ona je, prema tom saopštenju, prenela predsedniku kosovskog parlamenta da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju. Fajon je rekla Veseljiju da, čim Evropska komisija izađe sa pozitivnim izveštajem krajem juna, ona će ovo pitanje početkom jula staviti na dnevni red Evropskog parlamenta.

Vi, strpljivi čekači sa pasošima Koordinacione uprave… Juriš na institucije sistema. Ne, ne Beograda… Sada je za vas kasno. Tu ste šansu propustili. Navalite, i ne na te institucije, već Prištine koje će vam izdati bezvizne pasoše. I eto, kao što obeća predsednik Vučić, živećete bolje.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.