MTS-u d.o.o prodat najveći privatni kablovski operator na Severu Kosova VGN, pa isključen program TV Mir sa mreže

RTV „Mir“ iz Leposavića isključena je tokom vikenda iz kablovskog sistema najveće kablovske mreže na Severu Kosova „VGN“, jer je pomenuti kablovski operator prodao svoju tehniku i prava za emitovanje firmi „MTS d.o.o.“, potvrdio je za RTV Kim direktor ove medijske kuće Nenad Radosavljević.

„Prema mojim saznanjima sa terena desilo se da je tokom prekjučerašnjeg dana isključen program RTV ‘Mir’ iz kablovskog sistema najveće kablovske mreže na severu Kosova, a to je `VGN`, a od strane ostalih operatora, prema mojim saznanjima još uvek ne“, kazao je Radosavljević za RTV Kim.

Radosavljević ističe da je nakon isključenja pozvao vlasnika operatora „VGN“, koji mu je saopštio da je taj kablovski operator prodao svoju tehniku i prava za emitovanje firmi „MTS d.o.o. još 30. decembra prošle godine.

Radosavljević: Poslednji udarac nezavisnim medijima

„Obaveštavam sve zainteresovane da je danas učinjen poslednji udarac nezavisnim medijima na Kosovu. Danas su iz kablovskih sistema isključeni svi oni koji su nezavisni i koji misle ‘svojom glavom’. Dopušteno je da bahati režimski izvršioci vlasti iz Beograda ugase svetlo srpskom narodu na Kosovu. Nadam se da taj mrak neće dugo da traje i da će razum nadvladati diktaturu“, naveo je vlasnik ove televizije u saopštenju dostavljenom medijima. 

Radio televizija Mir osnovana je posle rata 1999. godine u Leposaviću, a radio program pokrenut je 2000. Program se prati na području severnog i centralnog Kosova, ali putem kablovskih distributera i u Raški, i Kruševcu.

Trenutno, kako je Radosavljević potvrdio večeras za KoSSev, program RTV Mira, još uvek emituju preostala dva kablovska operatora na Severu Kosova „Impuls“ i „LINK“, ali ne i ključni i najveći VGN.

Trend – Telekom otkupljuje privatne kablovske operatore? Na red i ostali na Severu?

„I drugi kablovski operatori su upućeni, ne samo na Kosovu, i u Srbiji, da je trend postao da se otkupe od strane državnih firmi, da bi posle, prema mom ličnom uverenju, lako isključivali one nezavisne medije koji emituju ono što državi ne odgovara da se emituje. U tom smislu će građani biti uskraćeni za blagovremeno i ispravno informisanje o političkim zbivanjima koja su sada ušla u neku zaoštrenu fazu“, naveo je Radosavljević.

Radosavljević očekuje da će MTS d.o.o preuzeti i ostale kablovske operatore na Severu Kosova.

„Ja sam nezavisnu Komisiju za medije već obavestio o tome, odmah juče, međutim ne očekujem reakciju dok su praznici, ali verujem da će oni moći da sve to dovedu u red“, istakao je Radosavljević i dodao da nezavisni mediji moraju postojati.

„Mora se čuti i drugo mišljenje, ne može se uvek čuti samo jedno“, zaključuje Radosavljević.

Podsetimo MTS d.o.o je kompanija koja je na Kosovu formirana nakon postizanja briselskog sporazuma o telekomunikacijama između Beograda i Prištine novembra 2016. godine. To je inače, „ćerka firma“ kompanije Telekom Srbija, registrovana sada u kosovskom sistemu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.