UNS i UNS na Кosovu: TV Siri da ne širi etničku netrpeljivost i neprijateljstvo prema novinarima srpskih redakcija

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Кosovu iskazali su danas protestnu notu zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice, ukazujući da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić i da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija Euronews i Tv Prva koji su izveštavali sa lica mesta.

Prilikom snimanja priloga ove srede o jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici – Dragici Gašić, ekipe TV Prva, Euronews Srbijai portala GračanicaOnline.info, snimala je lokalna televizija Syri iz Đakovice.

Novinari portala Gračanicaonline nakon što je objavljen prilog na ovoj televiziji, upozorili su javno na, kako su naveli, neprofesionalan i nekolegijalan način snimanja, bez njihovog znanja, ali i na ugrožavanje bezbednosti.

„U prilogu TV Siri sama potvrđuje da je povratnica Dragica Gašić ‘pobegla iz Đakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Siri’, te da se Srpkinja ponovo vratila ‘u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima’,“ naveo je danas UNS.

Novinarka TV Siri upitala je na pragu stana Dragice Gašić svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da se radi o redakcijama TV Prva i Euronews sa sedištima u Beogradu.

„Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Đakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo sa njima kao sa kolegama. S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“, rekla je UNS-u reporterka televizije Euronews Anđelka Ćup, inače članica Uprave UNS-a.

UNS i UNS na Кosovu očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu stvaranje atmosfere etničkog naboja i netrpeljivosti.

UNS i UNS na Кosovu podsetili su na to da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu i da i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.