Srpski novinari tvrde da ih je đakovička TV snimila bez njihovog znanja i kako je izvestila o Dragici Gašić

Prilikom prekjučerašnjeg snimanja priloga o jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici – Dragici Gašić, ekipe TV Prva, Euronews Srbija i portala GračanicaOnline.info, snimala je lokalna televizija Syri iz Đakovice. Novinari portala Gračanicaonline nakon što je objavljen prilog na ovoj televiziji, upozorili su javno na, kako su naveli, neprofesionalan i nekolegijalan način snimanja, bez njihovog znanja, ali i na ugrožavanje bezbednosti.

„Osim što su nas snimali bez našeg znanja, u tekstu svog priloga su nas okarakterisali kao političke predstavnike, čime su iscrtali mete na čelima i novinara i snimatelja koji su samo radili svoj posao. Zahtevamo od udruženja novinara, ali i ostalih nadležnih organa da hitno reaguju“, naveli su.

Objasnili su okolnosti kako je došlo do toga: „Sa koleginicama i kolegom iz lokalne televizije smo razgovarali, predstavali se, misleći da razgovaramo zaista sa kolegama, ali smo se očigledno prevarili, jer smo doživeli da sebe vidimo u njihovom tv prilogu, koji su postavili i na društvene mreže, a u kome smo predstavljeni jezikom mržnje. Posle ovog priloga, mislimo da nam je bezbednost ugrožena“.

Istovremeno su uputili apel svim novinarima da rade svoj posao profesionalno, da ne koriste jezik mržnje i da ne ugrožavaju nikoga, posebno ne svoje kolege sa kojima su na istom zadatku, da javnosti prenesu istinu i ništa drugo.

Prilog lokalne televizije iz Đakovice možete videti na linku.

U nastavku objavljujemo i prevod televizijskog priloga sa albanskog:

Srpkinja Dragica Gašić koja je pobegla iz Đakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom televizije Oko (Syri) danas se ponovo vratila u Đakovicu. Ekipa našeg medija posetila je stan u koji se ona vratila da živi.

I prizori govore o tome da se Srpkinja vratila u pratnji srpskih medija i drugih lica, koje ona naziva drugovima.

Novinarka Euronews Srbija: „Euronews i Prva TV“.

Novinarka Syri TV: „Aha, iz koje zemlje?“

Euronews Srbija: „Euronews iz Beograda i Prva iz Beograda“.

Kada se vratila u Đakovicu ona se pojavila u Skupštini opštine Đakovica sa posebnim zahtevom.

Dragica Gašić: „Zahtev sam napisala da mi dozvole da stavim druga vrata“

Syri TV: „Kome si pisala, s kim si se sastala sada u opštini?“

Dragica Gašić: „S Armendom. Bila sam u Gračanici i pozvao me je predsednik Petković da razgovara sa mnom“

Syri TV: „Šta ti je Petković rekao kada si otišla tamo?“

Dragica Gašić: „On mi je rekao da želi u potpunosti da opravi stan. Da se ničega ne bojim. Toliko“.

Ona je za naš medij istakla da ne želi da se iseli iz Đakovice, čak je rekla da će njeni sinovi doći da žive ovde. Za sada je sama, a posle će možda doći i deca.

Pokušali smo da dobijemo izjavu od šefa opštinske Kancelarije za zajednice i povratak Armenda Behjuljija, koji je našao vremena da primi na sastanak Srpkinju, a nije našao vremena da se izjasni za televiziju „Oko“.

Opština Đakovica podnela je tužbu Osnovnom sudu u Đakovici, a to je potvrdila i pravna služba opštine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.