„Umesto da deeskalira krizu, Kurti preko Radomirovića u LP širi dezinformacije, izaziva razdor i tenzije, suprotno interesima i zahtevima i Srba i međunarodne zajednice“

FOTO: KoSSev

Jedan od vođa Srba u Leposaviću, Zoran Todić, pozvao je kompletnu međunarodnu zajednicu na Kosovu da reaguje hitno na smirivanju novih tenzija u Leposaviću nakon prošlonedeljnih incidenata ispred opštinske zgrade. Zamenik ministra Nenada Rašića, Radoica Radomirović u nekoliko je navrata uvodio grupu, kako ih je predstavio, novozaposlenih u ovu opštinsku zgradu. Dok Radomirović tvrdi da on dolazi ne da bi ih uvodio, već podržao od pritisaka Srpske liste, Todić podseća na plan EU o hitnoj deesklaciji situacije u kojem se zahteva od gradonačelnika da se izmesti na alternativnu lokaciju, a specijalna policija da napusti opštinske zgrade.

„Situacija u opštini Leposaviće je teška i kompleksna, kao i u ostale tri opštine na Severu, jer od 26. maja sve je stalo i sve teže se funkcioniše s obzirom na to da od tog dana zaposleni u opštinskoj upravi opštine Leposavić, kao i ostali zaposleni iz drugih službi, kao i u Zvečanu i Zubinom Potoku, nemaju pristup svojim radnim mestima“, kazao je za KoSSev bivši gradonačelnik ove opštine, a aktuelni predsednik privremenog organa, Zoran Todić.

Podseća na to da trpe svi – građani i ustanove.

„Javna preduzeća i institucije, jer svi znamo koje su nadležnosti i obaveze zaposlenih, čija su radna mesta u zgradi opštine, koja je trenutno okupirana, protivpravno i nasilno uzurpirana“, kaže.

Skok tenzija kada PR pošalje zvaničnike u već zauzetu opštinsku zgradu 

Napominje da je u Leposaviću, za razliku od ostalih opština na Severu, situacija specifična i u znatnoj meri teža utoliko što u njoj od 29. maja, neprestano boravi Ljuljzim Hetemi. U pitanju je gradonačelnik koji dolazi iz Samoopredeljenja, a lokalni Srbi ga smatraju nelegitimnim.

Todić smatra da on u ovoj zgradi živi već skoro puna tri meseca, ali ne svojom voljom.

Za to ga vreme pohvaljuju kosovske centralne vlasti, ali i obilaze, ali, ne misli tako lokalna javnost.

„Ovo kažem jer je u više navrata dolazilo do provokativnih poseta zvaničnika režima vlasti iz Prištine gradonačelniku Leposavića, što je izazivalo negodovanje građana, a samim tim i do povećanja tenzija“, podsetio je naš sagovornik.

Da su ove posete zvaničnika režima iz Prištine u opštini Leposavić doživljene kao provokativne i da dodatno nailaze na negodovanje građana, razumeo je i KFOR.

„Sa kojima smo imali korektnu saradnju i obostrano razumevanje sa novonastalom situacijom. Oni su u više navrata zabranjivali i zahtevali prekid posete ovih zvaničnika prištinskih vlasti, a sve sa ciljem smirivanja tenzija i održavnja mira i bezbednosti za sve“, navodi Todić.

Opštinska zgrada kao „vojna kasarna“ ili „baza“

 

Od 26. maja do danas, zgrada opštine više liči na neku kasarnu ili vojnu bazu s obzirom na to da je od 29. maja ispred i oko zgrade opštine, KFOR rasporedio svoje vojnike, dok za sve ovo vreme svakodnevno, u samoj zgradi opštine, borave pripadnici specijalne kosovske policije. Od početka izbijanja najnovije krize koju je izazvao i prouzrokovao jednostranim odlukama i akcijama režim iz Prištine, u više navrata imali smo sporadične ekcese i incidente samo onda kada su u posetu ovom nelegalnom i nelegitimnom gradonačelniku dolazili zvaničnici iz Prištine. To je nailazilo na negodovanje i protivljenje stanovnika opštine Leposavić. Oni od prvog dana izbijanja ove krize na miran, demokratski i dostojanstven način protestuju, iskazuju nezadovoljstvo i protivljenje ovim jednostranim odlukama i akcijama režima Aljbina Kurtija, koje su jedno otvoreno političko nerešeno pitanje pretvorili u bezbednosni problem po stanovništvo naših opština na Severu. Toga nismo svedoci samo mi koji živimo u ove četiri opštine i rukovodstvo Republike Srbije, već su ovog puta i međunarodni predstavnici, ambasadori zemalja Kvinte, Evropske Unije, KFOR-a i ostalih uvideli da postoji opasnost od narušavanja bezbednosti, a usled jednostranih odluka, akcija i poteza režima vlasti iz Prištine. Oni su i pre i posle izbijanja ove krize upozoravali vladu Aljbina Kurtija da ne donosi odluke i sprovodi akcije koje mogu dovesti do podizanja tenzija i eskalacije ionako krhke situacije u našim opštinama“.

Uz tvrdnju da se i on lično, kao i lideri sa Severa, te Beograd, zalažu za deeskalaciju situacije, i to zajedno sa međunarodnom zajednicom, podsetivši na prve dve tačke evropskog plana o deeskalaciji krize na Severu, Todić je podsetio da sve do prošle nedelje nije bilo „novih jednostranih akcija u vidu poseta zvaničnika prištinskog režima“.

Bilo mirno dok Radomirović nije došao

 

„Sve do pre nekoliko dana kada je došlo do imenovanja članova kabineta gradonačelnika, odnosno do dolaska navodno novozaposlenih službenika u zgradu opštine. Sve ovo naišlo je na ponovni porast nezadovoljstva i negodovanja učesnika mirnih protesta koji protestuju skoro tri meseca, i koji traže da se situacija vrati na stanje od pre 26.maja, odnosno da ovi, što su uz upotrebu nasilja trenutno u zgradi opštine, istu napuste i da se svim zaposlenima koji godinama rade, dozvoli pristup svojim radnim mestima“, kaže.

„Demonstracija sile i bahaćenje Radoice Radomirovića“

Kosovski zamenik ministra za zajednice i povratak Radoica Radomirović posetio je prošle nedelje gradonačelnika Leposavića, Ljuljzima Hetemija, koji svoj mandat, od 26, odnosno 29. maja rekordno beleži po neprestanom boravku u opštinskoj zgradi u ovom mestu. Njega su, međutim, dočekali zvižduci manje grupe okupljenih Srba među kojima su se nalazili upravo Todić i potpredsednik Srpske liste Slavko Simić.

„Sluge okupatorske! Dođite sa nama, bre, ovamo, sram vas bilo! Ua! Sramota, gde ćete bre?!“, čuli su se povici sa dolaskom Radomirovića, na šta je on odgovorio – „Kako te, bre Simiću nije sramota?“; a onda počeo svojim mobilnim uređajem i da snima okupljenu grupicu, odakle mu je odgovoreno – „Snimaj, snimaj pa šalji Kurtiju“.

Upravo je po prijavi Radomirovića, jedan od učesnika protesta V. N. sutradan i uhapšen, tereteći ga za pretnje, kojem je potom određeno 48-časovno zadržavanje, a potom i jednomesečni pritvor. Na mrežama je u međuvremenu postao viralan i snimak u kojem Radomirović proziva Todića teškim optužbama, dok ga snima, koje je potom ponovio i u razgovoru za naš portal.

Ovo je još jedna politička presuda, bez sumnje, ovako Todić komentariše pritvaranje svog sugrađanina.

„Privođenje, policijsko zadržavanje od 48 sati i prekjuče određivanje pritvora od 30 dana N.V. iz Leška ima samo jedan cilj, a to je dodatan pritisak i zastrašivanje svih koji se bore za svoja prava na protestima, sa krajnjim ciljem proterivanja srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Samo zato što je mirno protestovao i negodovao zbog prisustva Radomirovića, ni za šta, bez dokaza, a na prijavljivanje od strane Radomirovića, on se nalazi u pritvoru“, kaže Todić.

Sa druge strane, pritvaranje sugrađanina vidi i kao „još jedan dokaz“ da Radomirovića štiti kosovski premijer, pa čak i da, kako to vidi Todić, ima veća ovlašćenja i od samog Kurtija.

„Radomirović je taj koj demonstrira silu, bahati se i provocira radnike koji mirno protestuju. Dakle, njemu se može da pozove policiju, koja hapsi, u šta smo se uverili da, ako mu se neko obrati, taj ide u kazamat. Ovde se može zaključiti da ima veća ovlašćenja nego bilo koji Albanac, njemu su data ovlašćenja veća nego što ih ima i sam Kurti, kojeg su nedavno fizički napadali u skupštinskoj sali, pa nikom ništa“.

Svi znamo da je N. u zatvoru neosnovano, bez dokaza, samo zato što je mirno protestovao, što je častan Srbin i što se ne stidi toga. Pravda će pobediti na kraju, Bog sve vidi

Todić je potvrdio da je i on lično, kao i Srpska lista, uz Beograd pružila potrebnu pomoć porodici uhapšenog Srbina, i njemu lično, te da se saoseća sa porodicom i njim.

„Ali nisu sami, još jednom da kažem – pravda će pobediti. Bez obzira na sve pritiske, protipravna pritvaranja i zatvaranja, kao i sve ostale mehanizme pritiska koje koriste protiv srpskog naroda, bez obzira na teške trenutke kroz koje prolazi srpski narod, neće uspeti jer mi smo svoji na svome“.

Sve što je Radomirović kazao – „laž od početka do kraja“

Todić nerado komentariše Radomirovićevu ulogu, kaže – radi se o „patološkom lažljivcu“, koji je, „ničim izazvan“ snimio svojim telefonskim aparatom, uz istovremeno iznošenje, kako Todić kaže, niza neistina i ozbiljnih optužbi na njegov i račun njegove porodice, saradnika i Srpske liste.

Kurti deluje preko Radomirovića

 

„Ali, svestan svoje odgovornosti i zbog složenosti situacije u kojoj se nalazimo, zbog uvreda, neistina i laži koje izgovara i plasira o meni, mojoj porodici, mojoj deci, Srpskoj listi i ostalim časnim Srbima, kao i o ulozi dotičnog da javnost zna, mogu da kažem sledeće: Naime, umesto da preduzme konkretne korake i poteze na deeskalaciji najnovije u nizu krizne situacije, režim Aljbina Kurtija, preko svog poslušnika i izaslanika Radoice Radomirovića ponovo izaziva tenzije i deluje apsolutno u suprotnosti sa zahtevima i interesima srpskog naroda koji protestuju, kao i sa zahtevom Evropske unije i ostalih međunarodnih faktora o deeskalaciji situacije“, naveo je Todić u pisanom odgovoru za KoSSev.

Teške je optužbe Radomirović izneo na račun svog dojučerašnjeg, kako ga je i u videu nazvao, prijatelja. I u izjavi za naš portal optužio ga je, uz Srpsku listu, za nepotizam, korupciju, kriminalne radnje…

Todić odbija sve ove navode.

Sve što je u tom videu rekao od početka do kraja je laž i neistina, od prvog do poslednjeg slova

Todić sada uzvraća optužbu da ovaj novi zvaničnik Prištine ima zadatak da radi na razdoru među Srbima, da izazove dodatne tenzije i to preko širenja dezinformacija, te da je čitava situacija trenutno mučna.

Podseća i da je Radomirović na svoju novu dužnost imenovan samo dan pred izbijanja krize na Severu.

„Ima ulogu da izazove razdor, imenovan na dužnost dan pred izbijanja krize“

 

„Zadnjih je nekoliko dana uočljivo delovanje oko, i u samoj zgradi opštine Radoice Radomirovića, inače nelegitimnog zamenika nelegitimnog ministra za zajednice i povratak. Da je iole normalna situacija, a nije, treba se postaviti pitanje gde je sedište tj. adresa ministarstva u kojem obavlja ovu funkciju na koju ga je imenovao Kurti 25. maja, dan pre izbijanja ove u nizu krize. Očigledno po odobrenju iz Prištine a za interese istih, dozvoljeno mu je delovanje u i oko zgrade opštine Leposavić. Ovde je sve kristalno jasno, a to je da za potrebe režima iz Prištine radi i deluje na razdoru među srpskim narodom, kao i da izaziva dodatne tenzije i nemir, izmišljajući i šireći laži i dezinformacije“.

Ipak, narod u Leposaviću dobro zna ko je ko, znamo se međusobno, a za one koji ne znaju, mogu da kažem da će vreme koje je pred nama da pokaže ko je ko i za koje i čije interese radi. Dotični ne zna šta radi

Zloupotreba tuđe nesreće

Na opasku da je Radoica Radomirović kazao da su njegovi uzastopni dolasci u opštinu Leposavić prošle nedelje bili sa ciljem da „ohrabri“ nove radnike, koji do sada nisu imali prilike da se zaposle, a zbog pritiska koji navodno trpe od strane srpskih struktura, Todić odgovara da to nije tačno, već da je upravo Radomirović taj koji zloupotrebljava tu grupu novozaposlenih, koristeći njihovu tešku materijalnu situaciju.

„Svestan sam i znam da je izvor egzistencije jedan od preduslova za normalan život. Pored svih problema, poteškoća, neizvesnosti, izazova i pritisaka sa kojim se srpski narod na Kosovu i Metohiji suočava sve ove, više od 23 godine, a koji sve nas zajedno pogađa, mogu samo da kažem da neke stvari moraju da budu iznad ličnog interesa. Na žalost, dotični koristi nečiju tešku materijalnu situaciju pa, kako kaže, zapošljava mlade ljude. Po kojim zakonskim propisima, kriterijima i procedurama, po kom konkursu, kada znamo šta i kako predviđa zakon i kakve su procedure i vremenski okviri da bi se neko zaposlio“, ukazuje na to što konkursi nisu raspisani.

Ipak, njega ne čude, dodaje, postupci Kurtijeve vlasti.

„Koji je i u mnogim drugim slučajevima kršio sopstvene zakone i vršio pravno nasilje“, podseća na neke od prošlih situacija.

Nisu radnici opštine slova na papiru pa da ih neko obriše

 

„Očigledno da mladi ljudi koji su viđeni u društvu Radomirovića, ne znaju i nemaju na umu da u zgradi, u koju ih uvode, uz prozivku specijalci policije, sa sve Radomirovićem, već postoje radnici opštinske uprave opštine Leposavić i ostalih službi koji rade više godina, neki će ubrzo i sa 40 godina staža u penziju, a kojima trenutno nije dozvoljen ulazak i koji protestuju skoro 90 dana zbog toga. Nisu radnici, tj. zaposleni koji godinama rade u ovoj zgradi opštine slova na papiru, pa da ih Radomirović izbriše gumicom i nacrta nove. Sve je ovo privremeno i trenutno“.

Nikada nisam donosio odluke o Civilnoj zaštiti

Todić se takođe posebno osvrnuo na ono što kvalifikuje „patološkim lažima“ Radoice Radomirovića – da je navodno baš on ostavio i potpisivao spiskove zaposlenih mladih momaka u cilnoj zaštiti, čiji je deo, kako tvrdi, svojevremeno bio i sam Radomirović.

Kaže da je Radomirović neistine izneo instruisan i naučen „kako da deluje, kao i na koga da cilja i udara sa izmišljotinama“.

„Radomirović bio pripadnik Civilne zaštite“

 

„Odmah da Vam sa punom odgovornošću kažem da nije istina i da je laž da sam donosio bilo kakvu odluke u vezi sa civilnom zaštitom, a mogu da Vam i potvrdim da civilna zaštita ne postoji i ne funkcioniše nakon dogovora između Beograda i Prištine u Briselu od 2015.godine o raspuštanju i integraciji zaposlenih iz civilne zaštite u kosovska ministarstva, agencije i ostale ustanove. Očigledno se ovom Radomiroviću priviđa civilna zaštita, čiji je pripadnik i sam bio. Takođe, nisam ostavio nikave spiskove civilne zaštite“.

Na pitanje šta se dogodilo uopšteno sa dokumentacijom Republike Srbije, od zauzimanja zgrada, Todić je potvrdio da se u zgradi opštine u Leposaviću nalazi arhiva.

„To jest, dosijei sa dokumentima svih zaposlenih koji rade i koji su radili. Nakon nasilnog ulaska u zgradu opštine od 26. maja sva dokumentacija je ostala u samoj zgradi, a nije zaštićena. Nažalost nedostatak pristupa dokumentaciji umnogome otežava rad svih nadležnih odeljenja i službi gde opet, pored građana koji najviše trpe u ostvarivanju svojih prava, trpe i zaposleni prilikom realizacije radnih zadataka i obaveza“, dodaje.

Primam samo jednu platu

 

Radomirović je Todića optužio da ima višestruka finansijska primanja. Što se primanja dohodaka, tiče, Todić je izričit, ostvaruje samo jedan lični dohodak – za obavljanje funkcije predsednika Privremenog organa opštine Leposavić.

„I to za razliku od ovog što me lažno optužuje, a koji zasigirno prima i platu kao službenik u opštini Leposavić iz budžeta Republike Srbije, i kao zamenik ministra iz budžeta centralnih vlasti iz Prištine“.

Todić naglašava da svi navodi koji su izrečeni u ovom razgovoru su proverljivi kod nadležnih službi i organa.

„Sve je proverljivo, a narod dobro zna ko je ko, a ponoviću još jednom da i za one koji ne znaju, vreme koje je pred nama će pokazati sve, ko je ko i za čije interese radi. Zbog izrečenih laži i vrlo teških optužbi, neistina i kleveta u pomenutom videu obratiću se nadležnim organima u cilju zaštite svoje časti i ugleda“, naglasio je ovaj zvaničnik.

Ni pritisci međunarodne zajednice, ne daju rezultate

Kako predviđa razvoj dalje situacije, pitali smo ga na kraju.

„Nezahvalno je prognozirati bilo šta u ovom trenutku kakva nas jesen očekuje“, odgovara.

Podsećajući na jednostrane odluke i akcije iz Prištine koje su, nema sumnju Todić, dovodile do pogoršanja bezbednosne situacije u četiri severne opštine, dodaje i da su se Srbi u međuvremenu uverili i u to da ni pritisci međunarodnih predstavnika ne daju rezultate.

„Bez obzira na Evropski plan o deeskalaciji novonastale krizne situacije“, dodaje, ali i upućuje apel međunarodnoj zajednici.

Dobio je samo jedan glas, kakav legitimitet on ima?

 

„Kao primer još jednom navešću najnovije delovanje i aktivnosti koje u našoj opštini sprovodi izaslanik režima iz Prištine, dotični Radomirović, što sigurno nema za cilj smirivanje situacije, već naprotiv. Jer da Vas podsetim da je Radoica Radomirović jedan od retkih Srba koji su učestvovali na izborima 23. aprila i koji je tom prilikom osvojio jedan glas, a koje su bojkotovali i Srbi i Bošnjaci i Romi i Goranci u našoj opštini, a na koje je i značajno manji broj Albanaca izašao da glasa, nego na nekim predhodnom izborima. Ovde se postavlja ponovo pitanje kakav legitimet i legalitet ima dotični da, očigledno uz odobrenje vlasti iz Prištine sprovodi aktivnosti zadnjih dana u opštini Leposavić, što dodatno zabrinjava sve nas i zasigurno ne doprinosi smirivanju i deeskalaciji situacije. Zato koristim priliku da i na ovaj način apelujem i pozivam predstavnike međunarodne zajednice, ambasadore zemalja Kvinte, Evropske unije, komandanta Kfor-a, šefa Eulexa da reaguju i spreče delovanje i aktivnosti Radomirovića i njegovih sledbenika kako bi došlo do smirivanja situacije i rešavanja svih otvorenih političkih pitanja kroz dijalog i pregovore“.


Pročitajte još:

Uprkos incidentima, Radomirović tvrdi da svojim dolascima u Opštinu Leposavić doprinosi deeskalaciji krize

Izviždan Rašićev zamenik ispred opštinske zgrade u LP, on im uzvratio

Uhapšen učesnik protesta zbog dolaska Rašićevog zamenika u Leposavić; advokat: Političar dužan da istrpi zvižduke

Određen pritvor učesniku protesta zbog dolaska Rašićevog zamenika u LeposavićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.