Određen pritvor učesniku protesta zbog dolaska Rašićevog zamenika u Leposavić

Leposavić, Opština

Srbinu iz Leška V. N. koji je juče uhapšen na osnovu prijave zamenika ministra za zajednice i povratak, Radoice Radomirovića, za navodne pretnje, danas je određena mera pritvora.

Njegov branjenik, Nebojša Vlajić, kazao je za KoSSev da je sud zaključio da postoji sumnja da će V. N. da ponovi krivično delo ili da utiče na svedoke i dokaze.

Usled toga odredio je osumnjičenom tridesetodnevni pritvor.

Vlajić je najavio da će u ponedeljak da podnese žalbu Apelacionom sudu..

Srpska lista i Kancelarija za KiM osuđuju

U međuvremenu je usledila osuda Srpske liste, koja tvrdi da je reč o politički montivisanom i montiranom postupku, te da je odluka doneta bez ikakvog osnova i dokaza.

„Sramno, uzastopno ćutanje međunarodne zajednice na politički montirane sudske procese u kojima se bez ikakvih dokaza časni Srbi stavljaju u pritvor nam jasno govori da se ove antisrpske akcije sprovode uz podršku nekih iz međunarodne zajednice“, naveli su iz ove stranke.

Tvrde i da je cilj takve podrške zapravo namera da se Srbi „po svaku cenu“ nateraju da učestvuju na izborima, a da specijalne jedinice ostanu na Severu i „maltretiraju naše građane, kao i da naša neosnovano uhapšena braća ostanu u prištinskim kazamatima“.

Kažu da Srbi „sa gnušanjem odbacuju njihove namere“, te da će biti uz V. N. i njegovu porodicu kao i druge koji su „na udaru Kurtijevog režima“.

U sličnom tonu oglasili su se i iz Kancelarije za KiM, navodeći da je odluka o pritvoru „još jedna manifestacija brutalnosti Kurtijevog političkog pravosuđa, čiji je zadak gušenje svake slobode i prava na manifestovanje političke volje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Tvrde da je na delu sistemski progon Srba i to pred očima međunarodnih predstavnika na Kosovu, čijom se, kako tvrde, „neshvatljivom tolerancijom za počinioce nasilja nasilnici zapravo ohrabreni da pojačaju svoje delovanje“.

I oni su poručili da će da se bore za uhapšene Srbe, a od međunarodne zajednice zatražili da spreči Kurtija, odnosno dalje urušavanje ljudskih prava Srba.

Podsetimo, V. N. je uhapšen na osnovu prijave zamenika kosovskog ministra za zajednice i povratak, Radoice Radomirovića, za navodne pretnje, nakon čega mu je određeno 48-časovno zadražavanje.

On je zapravo bio jedan od Srba koji su u sredu protestovali ispred opštinske zgrade u Leposaviću protiv dolaska Radomirovića.

Zamenika Nenada Rašića tada su dočekali zvižduci manje grupe ljudi, mahom muškaraca i par žena, okupljenih oko funkcionera Srpske liste, Slavka Simića.

„Sluge okupatorske! Dođite sa nama, bre, ovamo, sram vas bilo! Ua! Sramota, gde ćete bre?!“, čuli su se povici sa dolaskom Radomirovića na snimku koji je objavljen na Jutjub kanalu Kosovo Online, koji je potom i uklonjen.

Radomirović je na to odgovorio – „Kako te, bre Simiću nije sramota?“, a onda počeo svojim mobilnim uređajem da snima okupljenu grupicu, odakle mu je odgovoreno – „Snimaj, snimaj, pa šalji Kurtiju“.

Vlajić je, međutim, kazao juče za KoSSev da V. N, prema njegovim rečima, nije pretio Radomiroviću.

„On kaže da je moj branjenik bio deo grupe koja je protestovala i zviždala, a on je kao političar, dužan da izdrži proteste, zvižduke i uvrede“, naveo je Vlajić.

Radoica Radomirović imenovan je za zamenika kosovskog ministra za zajednice i povratak 25. maja, dan pre nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade na Severu.

Pročitajte još:

Uhapšen učesnik protesta zbog dolaska Rašićevog zamenika u Leposavić; advokat: Političar dužan da istrpi zvižduke

Izviždan Rašićev zamenik ispred opštinske zgrade u LP, on im uzvratioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.