Ferguson: Pregovarači da se stave u poziciju druge strane

FOTO: N1

Očigledno je da ne postoji lak odgovor za kosovsko pitanje, ali će on u konačnici zahtevati teške izbore i spremnost na kompromise i to da se pregovarači stave u poziciju druge strane, izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

„Kao pregovarač, mislim da je važno da se stavite u poziciju druge strane. Za ljude na Kosovu to znači da prihvate da Srbija ima legitimnu zabrinutost za bezbednost srpskih zajednica na Severu Kosova i za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa“, objasnio je on.

„Za ljude u Srbiji to znači da prihvate da je Kosovo dom za 1,7 miliona Albanaca koji ne žele da budu deo Srbije. Uz razumevanje može doći do poverenja, a sa poverenjem može se doći do kompromisa“, naglasio je Ferguson.

Ferguson podseća da su u martu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli sporazum da normalizuju odnose između Beograda i Prištine.

„Mi smo u potpunosti podržali pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU i SAD. Svi smo se nadali da ćemo do sada videti neke konkretne, pozitivne korake napred, koji bi pomogli da se umanje tenzije između Srbije i Kosova. Umesto toga, videli smo podizanje tenzija“, predočio je on.

Prema rečima Fergusona, vlade u Beogradu i Prištini moraju jače da rade na smirivanju situacije.

Komentarišući naslovnicu jednog od medija „Britanski plan za Kosmet – rat?“, Ferguson navodi da se radi o potpunoj besmislici i da niko u ovom regionu ne bi trebalo olako da upotrebljava reč „rat“.

„Verujem da je ljudima u Srbiji, kao i njihovim susedima, bilo dosta ratova za nekoliko života. Takođe se nadam da čitaoci u Srbiji umeju da naprave jasnu razliku između lažnih vesti i dezinformacija, s jedne, i profesionalnog i odgovornog novinarstva, s druge strane“, istakao je britanski diplomata.

Na pitanje o izjavama predsednice Odbora za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije Ališe Kerns o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Ferguson objašnjava da ona kao poslanik ima pravo da iznese svoje lične stavove, koji ne predstavljaju zvanične stavove britanske vlade.

„KFOR je potvrdio da oni nemaju dokaze da je Srpska pravoslavna crkva uključena u šverc oružja iz Srbije na Kosovo, a nemamo ih ni mi“, zaključio je Ferguson.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.