Rukometašima iz Kuršumlije zabranjen ulazak na Kosovo: KP – Sprovodimo odluke institucija, Kancelarija za KiM osudila

Foto: Škola rukometa Mokra Gora FB stranica
Ilustracija/Foto: Škola rukometa Mokra Gora FB stranica

Rukometni meč između Mokre Gore iz Zubinog Potoka i Kuršumlije, iako zakazan za ovaj četvrtak, odložen je, potvrđeno je za KoSSev iz kluba sa Severa Kosova. Meč nije održan zbog toga što je rukometašima iz Kuršumlije zabranjeno da uđu na teritoriju Kosova potvrdila je Kancelarija za KiM direktno, a Kosovska policija u odgovoru za KoSSev indirektno.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje sprečavanje rukometaša iz Kuršumlije da uđu na Kosovo i Metohiju i odigraju utakmicu sa ekipom Mokre Gore, jer reč je o najflagrantnijem kršenju prava na slobodu kretanja, ali i sporazuma Beograda i Prištine kojima se reguliše ta materija“, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Poručili su da je srpskim rukometašima onemogućeno da uđu na teritoriju Kosova i odigraju meč „sa apsurdnim obrazloženjem Prištine da su sportisti pretnja bezbednosti, javnom zdravlju i međunarodnim odnosima“.

„Još jednom zahtevamo od Prištine da prestane da sprečava srpske sportiste da se takmiče, jer ta vrsta zabrana je, ne samo anticivilizacijska, već predstavlja i vid izolovanja Srba na Kosovu i Metohiji i najdirektniji napad na njihova ljudska prava“, dodaje se u saopštenju.

Novinari KoSSev portala obratili su se potom Kosovskoj policiji sa pitanjima da li je rukometašima bio zabranjen ulazak na Kosovo i zašto?

Bez potvrdnog odgovora na naša pitanja, a u šturom saopštenju, iz Kosovske policije je saopšteno:

„Kosovska policija sprovodi odluke državnih institucija kao što su zdravstvene institucije (uključujući sprečavanje širenja pandemije) i sportske kada je reč o dozvoljavanju održavanja međunarodnih sportskih takmičenja.

Prema dokumentu koji je dostavljen našem portalu, kao razlog za odbijanje ulaska rukometašima navodi se sledeće:

„Smatra se da je ovo jedna pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

Prema prethodnoj odluci kosovske vlade o novim mera u borbi protiv pandemije, a koja je važila u danu kada je trebalo da se održi utakmica –  dozvoljene su sportske aktivnosti, kako treninzi, tako i takmičenja u zatvorenom i na otvorenom. U zatvorenom prostoru na treningu može učestvovati do 20 ljudi, a na takmičenju do 50. Organizatori se međutim moraju pridržavati lokalnih i međunarodnih sportskih protokola i uputstava i Priručnika za zaštitu od širenja COVID-a -19,

Ovo nije prvi put da je timovima iz centralne Srbije zabranjeno da uđu na teritoriju Kosova. U seriji zabrana tokom 2018. i 2019. na desetina mečeva je otkazano iz istog razloga, dok su pojedini klubovi morali da predaju sva domaćinstva i ostale utakmice igraju kao gosti. U više navrata je takava zabrana pravdana iz kosovskih institucija time što ovi timovi nisu imali „potrebnu dozvolu za odigravanje utakmice“.

Fudbalski savez Kosova u prošlosti se protivio tome da se klubovi sa Severa Kosova takmiče u ligama pri Fudbalskom savezu Srbije.

Ujedno su zahtevali od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza, a od klubova sa Severa da se pridruže Fudbalskom savezu Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.