Ukidanje reciprociteta korak ka nastavku dijaloga ili odustajanje od suvereniteta i dozvola Tačiju da pregovara

Carina Takse Kamioni Granica

Vest je ažurirana

Kako je i bilo najavljeno, kosovska vlada sa stažom od svega tri dana, odlučila je da ukine meru reciprociteta prema Srbiji, koju je nekadašnja kosovska vlada predvođena Aljbinom Kurtijem, uvela, umesto taksi od 100 odsto. Današnja odluka kosovske vlade naišla je na odobravanje Beograda, kosovskog predsednika, ali i međunarodnih zvaničnika, i kritike, da se njom „Kosovu oduzima suverenitet“ od strane Samoopredeljenja, ali i predsednice kosovske skupštine, Vjose Osmani. 

Potpuno ukidanje trgovinskih barijera zahtev je Beograda za nastavak dijaloga koji je prekinut još novembra 2018. godine, kada je takse na robu iz Srbije uvela vlada Ramuša Haradinaja. Sa druge strane, sada Priština ima svoj zahtev – da Beograd prestane sa kampanjom povlačenja priznanja.

Da li će do toga doći, ostaje da se vidi, s obzirom na to da iz Beograda sve češće stižu poruke da će prestati sa povlačenjem priznanja onog trenutka kada Priština bude odlučila da odustane od traženja članstva u međunarodnim organizacijama.

Još jedno pitanje koje se od juče postavlja je ko će u Prištini upravljati dijalogom. Pogotovu nakon što je u programu nove vlade naznačeno da vlada pregovara u dijalogu, dok je uloga predsednika Kosova da „predstavlja zemlju u skladu sa Ustavom“, a što je prištinska Koha protumačila kao dozvolu vlade Avdulaha Hotija Hašimu Tačiju da pregovara sa Beogradom.

U nastavku prenosimo prve reakcije nakon ukidanja reciprociteta.

Hoti: Kosovo ukinulo prepreke, očekujemo isto od Srbije

Odmah nakon što je ukinuo reciprocitet, kosovski premijer, Avdulah Hoti, oglasio se na Tviteru.

„Republika Kosovo je ukinula sve prepreke prema Srbiji kako bi dala šansu dijalogu i to isto očekujemo od njih (Beograda)!“

Sa druge strane, ukoliko ne postoji napredak u dijalogu, potvrdio je da u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, Kosovo zadržava pravo „da učvrsti ove odredbe“.

Tači pozdravio odluku o ukidanju reciprociteta, sada treba usmeriti pritisak ka Srbiji

Jedna od prvih reakcija nakon ukidanja mere reciprociteta stigla je iz kosovskog predsedništva.

Tači je putem Fejsbuka pozdravio odluku Hotijeve vlade o ukidanju reciprociteta.

„Pozdravljam današnju odluku Vlade Republike Kosovo da se uklone sve barijere koje je Srbija do sada koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije“, poručio je Tači u objavi na Fejsbuku.

Upravo zbog toga tvrdi da bi sada trebalo da usledi međunarodni pritisak na Beograd.

„Sada se međunarodni pritisak mora usmeriti ka Srbiji, kako bi se nastavio dijalog bez gubljenja vremena, a to se mora završiti uzajamnim priznanjem dveju zemalja“, dodao je Tači.

Kurti: Hoti učinio uslugu Beogradu, dijalog će biti asimetričan

Objavom na Fejsbuku oglasio se i bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Ponavlja da je Hotijeva vlada nelegalna, ali i dodaje da je ona stavljena u službu Beograda.

„Čak i u subotu rade i održavaju sastanke, samo da bi uklonili reciprocitet sa Srbijom“, saopštio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Podsetio je na pisanje prištinskih medija da je više od 10 kamiona iz Srbije ušlo na Kosovo uz poštovanje mere reciprociteta tako što su naznačili da je roba namenjena za „Republiku Kosovo“.

„Dakle oni su poštovali meru reciprociteta, a sada više neće morati“.

Tvrdi da je ukidanjem reciprociteta Hoti učinio „tako dobru uslugu Srbiji koju Beograd nije mogao ni da zamisli“.

„Pored činjenice da će dijalog biti asimetričan, jer je Kosovo odustalo od reciprociteta, kosovska strana biće ujedno kriva za kašnjenje u obnavljanju dijaloga“, zaključuje.

Kosovski premijer je ujedno u jučerašnjem intervjuu za Radio slobodna Evropa, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, poručio da ova „ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom“, jer nemaju legitimitet, naznačivši da Pokretu Samoopredeljenje iz dana u dan raste popularnost.

Još jednom je podcrtao da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonita i beskorisna, te da ju je „kroz Skupštinu prokrijumčario Tači (Hašim)“

Sa druge strane, poručio je da su izbori neizbežni, ali i protesti, doduše mirni, kao i „borba u skupštini“.

Samoopredeljenje: Hoti – sledeći sluga para Vučić-Tači

Potom se saopštenjem koje prenosimo u celosti oglasilo i Samoopredeljenje.

„Hotijeva vlada, u kojoj nijedan politički lider ne učestvuje, ali koja je sponzorisana od strane Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, i koju kukvački podržavaju Isa Mustafa, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, danas je ukinula reciprocitet.

Od sad je Kosovo, kojim vlada gore navedena klika i vlada marioneta, odustalo od naziva „Republika Kosovo“ i prihvatilo dokumenta pod nazivom ‘Kosovo i Metohija’. Ovaj samonasilni skandal pozdravio je odmah Vučić. Veselji i drugi podvrgli su se Hotiju, sledećem slugi para Vučić-Tači. Razlog zašto je pozdravio: jer je, kako je rekao sam Vučić, reciprocitet koštao Srbiju milione evra dnevno, novac koji je ostajao na Kosovu i pomogao našem lokalnom poslovanju.

Iako je Vučić u razgovoru sa kancelarkom Merkel izjavio da je bio spreman da nastavi dijalog i sa reciprocitetom, što bi svaki albanski političar trebalo da iskoristi odmah, stari vladaoci su uklonili reciprocitet. Iako su kamioni iz Srbije počeli da poštuju pravila reciprociteta i koriste dokumenta pod nazivom „Republika Kosovo“, gubitnici izbora su uklonili reciprocitet.

Kosovo je za njih poput pronađenog bogatstva koje mogu da troše i prave grožđe i šljive, za svoje nezasitne užitke ili da plaćaju advokatima koji ih štite od mračne prošlosti. Ne vide Kosovo kao zemlju predaka nasleđenu od svojih predaka, natopljenu krvlju, znojem i suzama naših predaka, niti kao vitalni prostor gde će naša deca, unuci i praunuci moći da dišu. Klika čelnika LDK, PDK, AAK-a, Nisme i njihovih stranaka ne priznaje istorijsku dužnost. Oni kao budućnost nude ljudima progonstvo, a sada uništavanje suvereniteta, dostojanstva, reciprociteta, pravde i razvoja.

Ali nezadovoljstvo i neslaganje građana ovim odlukama i ovom vladom veće je nego ikad. Tači možda planira da postane jak predsednik poput Vučića s marionetskom vladom, ali naš autokrata, za razliku od srpskog autokrata, ne uživa ni malo demokratske legitimnosti. Tači i njegove stranke ne pobeđuju na izborima, narod je izašao protiv njih. U ovoj krizi demokratskog i političkog legitimiteta ne može se primeniti nikakav sporazum ili odluka, jer ogromna većina podržava Samopredeljenje, za reciprocitet i protiv podele zemlje. Ukinuli su reciprocitet da bi sklopili zloban sporazum, ali svuda u svetu, oni koji misle da se mogu pomiriti i vladati bez naroda, njihov mandat ističe brzo“.

Osmani: Ukidanjem reciprociteta odričemo se prava da budemo tretirani kao suverena dražava

Odluci kosovske vlade, međutim, protivi se i Hotijeva stranačka koleginica i predsednica skupštine Vjosa Osmani.

Smatra da je „odricanje od prava na jednako postupanje, odricanje od prava da se Kosovo tretira kao suvereno“.

„To znači da ne želite da se vaša država tretira kao jednaka prema drugima. Nazvati reciprocitet preprekom znači da ne verujete da imate suverena, nezavisna i jednaka prava, kako je predviđeno Deklaracijom o nezavisnosti i Ustavom“, poručila je Osmani u objavi na Fejsbuku.

Hadžiu: Ukidanjem reciprociteta otvoren put Tačiju za sporazum

Sličnog je mišljenja i bivša ministarka pravde iz Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu).

Kaže da ovom odlukom vlada „trasira put“ kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da učestvuje u dijalogu i da dođe do sporazuma sa Beogradom

„Ukidanje reciprociteta je odustajanje od suvereniteta. Nelegalna vlada trasira put Tačiju za sporazum sa Srbijom“.

Mustafa: Hotijeva odluka hrabra

Lider LDK, Isa Mustafa, sa druge strane, odluku kosovske vlade da ukloni reciprocitet definisao je kao hrabru.

Dodao je da je nova vlada ujedno ovim potezom dokazala svoju posvećenost strateškom partnerstvu sa SAD i EU.

Od Srbije, sa druge strane, očekuje da sada preduzme iste korake i pokaže „da li je zainteresovana za dijalog koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu i šire“.

Veselji: Dobra odluka, ali je to nastavak Kurtijeve zamke

Predsednik PDK, Kadri Veselji, u svojoj reakciji navodi da je „šaka neodgovornih političara“ godinama zloupotrebljava u dnevne političke svrhe, reciprocitet, takse i razgraničenje – „menjajući stavove i principe u zavisnosti od toga da li su na vlasti ili u opoziciji“.

„Danas je vlada statusa kvo i nastavka prevare uklonila obmanjivačku odluku o reciprocitetu i dobro je što je to uradila. Međutim, to je nastavak zamke koji je postavio Aljbin Kurti pre nego što je napustio vlast, kao političku ucenu i osvetu da postavi još jednu prepreku za Kosovo“, naveo je Veselji u objavi na Fejsbuku.

Sa druge strane, postavlja pitanje – „gde je zrelost i ozbiljnost prema partnerima Kosova – SAD i EU“.

Đurić: Odluka ispravna, pozivam privrednike da iskoriste priliku

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, oglasio se danas saopštenjem, neposredno nakon što je ukinuta mera reciprociteta.

Tvrdi da je današnja odluka kosovske vlade ispravna, ali i da je odavno morala da bude doneta.

„Velika, nemerljiva šteta već je svima naneta dvogodišnjom blokadom od strane neodgovornih predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini“, tvrdi.

Ujedno je pozvao privrednike na obe strane – „da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti“.

„Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju“.

Lajčak pozdravio odluku o ukidanju reciprociteta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, pozdravio je odluku Hotijeve vlade da ukine meru reciprociteta prema Srbiji.

„Pozdravljam današnju odluku vlade na Kosovu da ukloni poslednje mere reciprociteta. Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod vođstvom EU pokazuje kosovsku posvećenost da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Italija saglasna sa Lajčakom

U međuvremenu je reagovala i italijanska ambasada u Prištini, saopštivši da je odluka o ukidanju reciprociteta korak napred ka nastavku dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi RTK2.

„Italija se potpuno slaže sa Specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom. To je važan korak napred koji bi trebalo da podstakne brz nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod nadzorom EU. Mi smo spremni da podržimo Kosovo i Srbiju u njihovim naporima“, poručuju iz ove ambasade.

Kosnet: Obnoviti dijalog što je pre moguće 

Kasno večeras, odluku prištinske vlade o ukidanju mere reciprociteta pozdravila je i američka ambasada u Prištini.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), Američka ambasada navodi da se raduje obnovi dijaloga sa Srbijom što pre moguće.

„Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona kako bi se osigurala stabilnost i ekonomski prosperitet“, dodaje se u izjavi Američke ambasade.

Američka privredna komora pozdravila ukidanje reciprociteta, odluka odgovor na zahtev predsednika Trampa

Privredna komora SAD na Kosovu odluku o ukidanju reciprociteta ocenjuje kao neophodnu i kao važan korak u regionalnoj ekonomskoj integraciji, ali i ka poboljšanju susedskih odnosa.

„Potpuna ekonomska integracija regiona zapadnog Balkana utiče na povećanje trgovinske razmene, promovisanje potencijala za privlačenje direktnih stranih investicija i posledično otvaranje novih radnih mesta za svaku zemlju u regionu“, navodi se u saopštenju.

Iz komore navode da je današnja odluka odgovor na pozive predsednika Trampa, ali i drugih zvaničnika i institucija SAD i dokaz opredeljenja za „jake strateške odnose sa SAD-om“.

Pročitajte još:

Hotijeva vlada ukinula reciprocitet

Tači ili Hoti, pitanje je sad…

Hoti potvrdio da će ukinuti meru reciprociteta protiv Srbije

Vučić o merama Prištine: Neko je bacio ovde smeće sa strane, pa nisam se izjasnio zašto je to uradio, podrazumeva se

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.