Hotijeva vlada ukinula reciprocitet

 

Avdulah Hoti konferencija
FOTO: KoSSev

Svega tri dana od kada je formirana, nova kosovska vlada odlučila je da ukine reciprocitet, jednu od poslednjih mera koju je bivša vlada Aljbina Kurtija, uvela umesto taksi.

Kosovska vlada održala je danas sednicu na kojoj je razmatrano ukidanje odluke koju je vlada Aljbina Kurtija donela još 31. marta o postepenoj primeni mere reciprociteta prema Srbiji, kao i odluke od 31. maja, kada su uvedene nove mere prema Beogradu – da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Stavljena je van snage i odluka od 20. marta, kojom je Kurtijeva vlada delimično ukinula takse od 100%, tj. na sirovine.

Odluka je potom usvojena, dok su predstavnici stranke AAK, Ramuša Haradinaja, koji je i uveo takse na robu iz Srbije od 100 odsto, bili protiv ove odluke.

Kako je objasnio kosovski premijer, odluka o ukidanju mera reciprociteta na srpsku robu je privremena i može da traje dan, mesec, godinu…

Kako prenosi prištinska Koha, Hoti je ukidanje reciprociteta nazvao važnom odlukom.

Hoti je ujedno na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da se nada da će srpska strana takođe ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi.

„Doneli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da će srpska strana ukloniti sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzmemo mere za očuvanje našeg suvereniteta u skladu sa međunarodnim partnerima“, rekao je Hoti.

Hoti je ujedno izjavio da se sve odluke donose u saradnji sa međunarodnim partnerima, te da će nakon uklanjanja prepreka sesti sa predstavnicima Beograda.

„Ove odluke dolaze kao rezultat koordinacije sa međunarodnim partnerima. Obaveza koju smo preuzeli je uklanjanje barijera za dijalog. Takođe sam volju za ovaj potez potvrdio američkom ambasadoru. Ukoliko dijalog ne da očekivane rezultate, zadržavamo pravo da ponovo odlučujemo“.

Hoti je ujedno rekao da donete odluke stupaju na snagu odmah.

Podsetimo, kosovski premijer je već juče najavio da će ukinuti meru reciprociteta „vrlo brzo“ i da će time otkloniti prepreke za dijalog, ali i da ostaje pri stavu da deo dogovora ne može biti pitanje granica. Što je potvrđeno i programom vlade za period od 2020 – 2023 koji je usvojen juče.

Sa druge strane, Hoti zahteva od Beograda da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja.

Iz Beograda, međutim, već nekoliko dana stižu poruke da će prestati sa povlačenjem priznanja onog trenutka kada Priština bude odlučila da odustane od traženja članstva u međunarodnim organizacijama.

Pročitajte još:

Tači ili Hoti, pitanje je sad…

Hoti potvrdio da će ukinuti meru reciprociteta protiv Srbije

Vučić o merama Prištine: Neko je bacio ovde smeće sa strane, pa nisam se izjasnio zašto je to uradio, podrazumeva sePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.