Glavni tužilac u Mitrovici zahteva ukidanje imuniteta ruskom službeniku uhapšenom na severu

Skenirani dokument
Foto : Insajderi

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sulja (Shyqeri Syla), zatražio je od državnih vlasti da upute zahtev za ukidanje imuniteta ruskom službeniku UNMIK-a, Mihailu Aleksandroviču (Krasnoščekov, prim.red.), koji je u utorak uhapšen na Severu Kosova.

KoSSev: Povodom slučaja hapšenja ruskog državljanina, danas je premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, poručio da će „zakon da se sprovodi prema svakom ko pokuša da ugrozi bezbednost države“, prenosi RTK2.

„Poštujemo imunitet predstavnika međunarodnih organizacija. Kosovo poštuje njihova prava. Ako jedan od ovih predstavnika ugrozi sigurnost, mi poštujemo i sprovodimo zakon na osnovu međunarodnih konvencija“, rekao je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, naveo je da je Kosovska policija obavestila Ministarstvo spoljnih poslova o detaljima događaja.

„Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je UNMIK na pojašnjenje i nastaviće da blisko sarađuje sa organima na sprovođenju zakona kako bi razjasnilo situaciju u vezi sa prisustvom međunarodnog i lokalnog osoblja UNMIK-a na barikadi“, napisao je Pacoli na društvenim mrežama, prenosi RTK2.

Sulja je uputio zvanični zahtev šefu Državnog protokola, Orhanu Hajriziju i Ministarstvu spoljnih poslova, a zatražio je od državnih organa da nastave sa zahtevom za ukidanje imuniteta Mihaila Aleksandroviča (Krasnoščekov, prim.red.), kao i od specijalnog predstavnika UNMIK-a Zahira Tanina.

„Pišem vam u vezi sa slučajem gospodina Mihaila Aleksandroviča, rođenog 17. februara 1956. u Moskvi, Rusija, zaposlenog u Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), koji je podvrgnut krivičnom postupku u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici“, napisao je glavni tužilac Sulja Ministarstvu spoljnih poslova.

U zahtevu glavnog tužioca u Mitrovici, do kojeg je Insajderi došao, najavljeno je da je tužilac pokrenuo istragu protiv ruskog službenika kao i sedam drugih lica za „ometanje službenog lica u vršenju dužnosti“ i „učešće u krivičnom delu huliganstvo“.

„Obaveštavam Vas da je 28. maja 2019. godine ovo tužilaštvo pokrenulo istragu protiv gospodina Aleksandroviča (Krasnoščekov, prim.red.) i još sedam lica koja su osumnjičena da su počinili krivična dela: „Ometanje službenog lica u vršenju dužnosti“ i „Učešće u grupnom krivičnom delu huliganstvo“.

„U skladu sa Zakonom o statusu imuniteta i privilegijama diplomatskih i konzularnih misija na Kosovu i prisustvu međunarodnih vojnih snaga i njihovog osoblja (ZAKON BR.03 / L-033), molimo vas da se obratite Ministarstvu spoljnih poslova, u skladu sa gore navedenim Zakonom, posebno članom 7 ovog zakona koji izričito predviđa da se imunitet ukida brzom pismenom saglasnošću vlade odnosno države slanja ili glavnog sedište međunarodne vladine organizacije, i da se nastavi sa ovim zahtevom kod Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za ukidanje imuniteta gospodinu Aleksandroviču“, navodi se u zahtevu glavnog tužioca Sulje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.