Ugljanin pisao Vučiću, EU, SAD: Traži jednaka prava za Bošnjake u Srbiji po modelu za Srbe na Kosovu

sulejman ugljanin
FOTO: N1

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, obratio se pismom Beogradu, Evropskoj uniji i SAD-u u kojem je komentarisao Evropski predlog za sporazum Beograda i Prištine, posledice ukoliko ne bude bio prihvaćen, te položaj Bošnjaka u centralnoj Srbiji.

Pismo „za rešavanje statusa Bošnjaka u Srbiji“ je konkretno uputio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, visokom predstavniku EU, Žozepu Borelju, specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, kao i izaslaniku SAD-a, Gabrielu Eskobaru.

U pismu predsedniku Srbije se iznosi stav SDA Sandžaka o evropskom, tj. francusko-nemačkom predlogu sporazuma o Kosovu i, kako se navodi, činjenice o položaju Bošnjaka u Srbiji u cilju rešavanja ovih pitanja.

„Gospodine predsedniče, dozvolite da iznesem naš stav o ovom pitanju koji Vam može poslužiti prilikom donošenja konačne odluke. Posledice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma, a koje smo od Vas mogli čuti, poput prekida pregovora o članstvu Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija, te ukidanje vizne liberalizacije su za Bošnjake ogromne i sa sobom nose neizvesnost i nestabilnost“, naveo je Ugljanin.

On ujedno srpskom predsedniku poručuje da Bošnjaci u Srbiji nisu zadovoljni položajem i tretmanom.

„Tražimo od Vas da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je Ugljanin.

Nezadovoljstvo povodom položaja bošnjačke zajednice, ali na teritoriji Kosova, nedavno je izrazio poslanik u srpskom parlamentu i predsednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić.

Navodeći, između ostalog, da Bošnjaci na Kosovu nemaju pravo učešća u kreiranju plana i programa za obrazovanje na svom jeziku, on je na nedavnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu najavio mogućnost da političko rukovodstvo Bošnjaka pokrene inicijativu o zajednici bošnjačkih opština.

Ugljanin je nedavno posetio Kosovo gde se zajedno sa drugim predstavnicima bošnjačke, kao i albanske zajednice u centralnoj Srbiji, sastao sa kosovskim premijerom.

Oni su tada upoznali Kurtija sa „zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju“, a razgovaralo se i o evropskom predlogu, naveli su iz kabineta kosovskog premijera.

Troje poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Ugljaninom tada su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Tada su ujedno iz Kurtijevog kabineta najavili da je ova delegacija zatražila reciprocitet prava sa Srbima na teritoriji Kosova.

„Složili su se da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“, naveli su ujedno iz kosovske vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.