Kurti sa Kamberijem, Ugljaninom i još dva poslanika u skupštini Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom i političkom savetnicom Arditom Sinani u Prištini je primio danas danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji žive u Srbiji, saopštio je Kurtijev kabinet.

Kako navode, delegacija SDA Šandžaka na čelu sa predsedavajućim Sulejmanom Ugljaninom, uz predsednika „Ujedinjene Preševske doline“ Šaipa Kamberija i još dva poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, Kurtija su upoznali sa zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Sa predstavnicima Bošnjačke i albanske zajednice razgovarano je o evropskom predlogu.

„Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, istakao je premijer Kurti.

Dodao je da se prema različitim zajednicama treba opoditi bez razlike, u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Trojica poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa dr. Sulejmanom Ugljaninom su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševu, Medveđi i Bujanovcu u dolini, navode u Kurtijevom kabinetu i dodaju:

„Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo. Složili su se da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“.

Ovaj sastanak je usledio u vreme dok treći dan zaseda skupština Srbije. Prethodna dva dana Skupština Srbije zasedala je sa diskusijom o Kosovu. Sinoć je govorio je Šaip Kamberi, dok je Aljbin Kurti juče bio u Turskoj.

„Ne mogu da Vam nametnem sporazum sa Albancima, izvolite ako od Srbije želite da napravite Kubu“, poručio je Kamberi. Vi ste Kurtijev megafon, bila je okosnica Vučićevog odgovora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.