UEFA ponovo kaznila Albaniju: 47,500 evra zbog ponašanja navijača, fudbaleru zabranjeno da igra dva meča

UEFA ponovo kaznila Albaniju Albanija i Hrvatska na Evropskom prvenstvu u nemačkoj
FOTO: Fudbalski savez Albanije

UEFA ponovo kaznila Albaniju: 47,500 evra zbog ponašanja navijača, fudbaleru zabranjeno da igra dva meča…

Reprezentacija Albanije odigrala je do sada dve utakmice na Evropskom prvenstvu i isto toliko puta je kažnjena zbog ponašanja navijača, odnosno dešavanja na tribinama. Osim novčane kazne, sada je ujedno privremeno suspendovan član ove reprezentacije.

U toku je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Nemačkoj.

Reprezentacija Albanije igrala je u prvom kolu prošle nedelje protiv Italije, a u drugom – u sredu protiv Hrvatske.

Fudbalski savez Albanije kažnjen je sa čak više od 37,000 evra zbog bacanja predmeta na teren, paljenja vatrometa, upada na teren i prenošenja provokativnih poruka na prvom meču.

UEFA je, međutim, pokrenula istragu i u vezi sa dešavanjima na ovonedeljnom meču sa Hrvatskom, zbog „potencijalnog rasističkog ponašanja navijača“, bez preciziranja šta se konkretno istražuje.

Mediji su, sa druge strane, odmah počeli da najaljvuje nove kazne, nakon što su na društvenim mrežama objavljeni video snimci usnimljeni tokom utakmice, a na kojima se čuje kako masa skandira „Ubij, ubij Srbina“. Ujedno, na istom meču na tribinama je viđen veliki transparent „Fck Serb“.

Hrvatski ‘Jutarnji list’ izvestio je ove nedelje da navodno hrvatski navijači nisu skandirali „Ubij Srbina“ i „Srbe na vrbe“, već veća grupa albanskih navijača, a da im se „samo mali deo Hrvata“ pridružio“.

UEFA je ujedno pokrenula istragu zbog „potencijalnog nedoličnog ponašanja“ fudbalera Albanije, Mirljinda Dakua (Mirlind Daku), takođe bez jasnog objašnjenja zbog čega.

Sa druge strane, mediji su izvestili su da je ovaj fudbaler nakon meča sa Hrvatskom uzeo megafon i navodno predvodio navijače Albanije u skandiranju na albanskom „j*** Makedoniju“.

Ponašanje fudbalera osudio makedonski fudbalski savez i zatražio od njega da se javno izvini, a od UEFA-e da sankcioniše ovakvo ponašanje.

37,000 evra + 47,500 evra 

Da je Albanija ponovo kažnjena do sada to nije javno na svom sajtu potvdila UEFA, već je to učinio Fudbalski savez ove zemlje.

„Etičko-disciplinska komisija UEFA odlučila je da ponovo kazni FS Albanije sa iznosom od 47.500 evra zbog incidenata koji su se dogodili tokom utakmice drugog kola Evropskog prvenstva ‘Nemačka 2024’ protiv Hrvatske, odigranog na stadionu u Hamburgu 19.06.2024“, naveli su iz ovog saveza.

Kazne su konkretno izrečene zbog paljenja vatrometa – 2,500 evra, zbog ulaska na teren – 20,000 i čak 25,000 zbog neprimernih poruka za sportske događaje.

Iz Albanskog fudbalskog saveza navode da je novčana kazna ponovo izrečena zbog problema koje su izazvali pojedini albanski navijači, koji su tokom utakmice palili baklje, emitovali neprikladne poruke tokom utakmice Hrvatska-Albanija, kao i zbog prekida utakmice od strane navijača.

Ovaj savez je još jednom uputio apel svim albanskim navijačima da budu odgovorniji i izbegavaju stvaranje incidenata koji u potpunosti mogu da se izbegnu, a koji dovode do finansijskog kažnjavanja i narušavanja imidža Albanije i albanskog fudbala.

Ujedno poručuju da poruke nesportske prirode – političke, etničke i slične, nisu dozvoljene tokom utakmica.

„AFL poziva navijače i ljubitelje fudbala da podrže reprezentaciju Albanije do kraja na ovom magičnom i istorijskom putu do EURO 2024, pokazujući građanstvo i odgovornost kroz korektno ponašanje i poštovanje pravila i protivnika“, poručili su.

Albanski fudbalski savez u današnjoj reakciji nije komentarisao to što je UEFA pokrenula istragu protiv fudbalera Albanije, Mirljinda Dakua (Mirlind Daku), zbog sumnje na nedolično ponašanje.

Daku suspendovan, ne može da igra dva meča

Albanski fudbalski savez ujedno je potvrdio da je Etičko-disciplinska komisija UEFA-e donela odluku i povodom incidenta, odnosno ponašanja napadača crveno-crnih, Mirljinda Dakua.

„Komisija UEFA odlučila je da na dva meča suspenduje albanskog fudbalera, koji neće moći da igra na narednoj utakmici protiv Španije, koja je zakazana za ponedeljak, 24. juna u Diseldorfu“, naveli su iz ovog saveza.


Pročitajte još:

Jutarnji list o fudbalu: Nisu hrvatski navijači skandirali „Srbe na vrbe“ i „Ubij Srbina“, već albanski

FS Kosova ponovo se žali UEFA-i zbog srpske zastave na mapi Kosova i natpisa…

Utakmica Albanija-Hrvatska: UEFA pokrenula istrage – nedolično ponašanje igrača Albanije, rasističke poruke navijača

UEFA kaznila FS Srbije sa 14,500 evra, a FS Albanije čak 37,375 evra

Novinar sa Kosova ponovo pokazuje albanskog orla, ali sada sa tribina

„Ubij, ubij Srbina“ u izvođenju navijača Albanije i Hrvatske

UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije – „provokativne poruke“


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.