Utakmica Albanija-Hrvatska: UEFA pokrenula istrage – nedolično ponašanje igrača Albanije, rasističke poruke navijača

Utakmica Albanija-Hrvatska: UEFA Utakmica Hrvatska Albanija Evropsko prvenstvo u Nemačkoj
FOTO: Preuzeto sa klix.ba

Nakon što je kažnjena zbog dešavanja na meču protiv Italije, Albaniji, odnosno Fudbalskom savezu ove zemlje, preti nova kazna, sada zbog dešavanja na drugom meču – protiv Hrvatske. UEFA istražuje „nedolično ponašanje fudbalera Albanije“, ali i „potencijalno rasističko ponašanje navijača“.

U toku je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Nemačkoj.

Reprezentacija Albanije igrala je u prvom kolu prošle nedelje protiv Italije, a u drugom – juče protiv Hrvatske.

Fudbalski savez Albanije kažnjen je sa čak više od 37,000 evra zbog bacanja predmeta na teren, paljenja vatrometa, upada na teren i prenošenja provokativnih poruka na prvom meču.

„Ubij, ubij Srbina“

Nakon jučerašnjeg duela sa Hrvatskom koji je završen nerešenim rezultatom 2:2, mediji su najavljivali moguće pokretanje novih disciplinskih postupaka, ali i kažnjavanja.

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci usnimljeni tokom ove utakmice, a na kojima se čuje kako masa skandira „Ubij, ubij Srbina“. Ujedno, na istom meču na tribinama je viđen veliki transparent „Fck Serb“.

Pojedini mediji izvestili su da je reč o skandiranju koje se dogodilo na oko pola sata do kraja utakmice u zajedničkom izvođenju albanskih i hrvatskih navijača.

Imenovan inspektor

UEFA-a se danas oglasila navodeći da je imenovala etičkog i disciplinskog inspektora da istraži ponašanje navijača na ovoj utakmici.

Nisu konkretno precizirali šta će biti istraženo, ali su pomenuli potencijalno „rasističko i diskriminatorno ponašanje“.

„U skladu sa članom 31(4) Disciplinskog pravilnika UEFA-e, danas je imenovan UEFA etički i disciplinski inspektor da sprovede istragu u vezi sa potencijalnim rasističkim i/ili diskriminatornim ponašanjem navijača koje se navodno dogodilo u okviru UEFA Evropskog prvenstva 2024. utakmica grupne faze između reprezentativnih selekcija Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i Albanskog fudbalskog saveza (FSHF)“, navodi se u saopštenju UEFA-e.

Precizirali su da će dodatne informacije u vezi sa ovim pitanjem biti dostupne u dogledno vreme.

Istraga protiv Dakua zbog nedoličnog ponašanja

UEFA je danas ujedno izvestila da je pokrenula istragu protiv jednog igrača albanske reprezentacije zbog navodnog nedoličnog ponašanja na istoj utakmici.

„U vezi sa utakmicom grupne faze UEFA Evropskog prvenstva 2024. između reprezentativnih selekcija Hrvatskog fudbalskog saveza i Fudbalskog saveza Albanije odigranom 19. juna 2024. u Hamburgu, Nemačkoj, otvorena je istraga u vezi sa navodnim nedoličnim ponašanjem igrača Fudbalskog saveza Albanije, gospodina Mirljinda Dakua (Mirlind Daku)“, naveli su iz UEFA-e.

Takođe dodaju da će dodatne informacije u vezi sa ovim pitanjem biti dostupne u dogledno vreme.

UEFA, međutim, ni u vezi sa ovim slučajem nije precizirala zbog čega je konkretno pokrenula istragu.

„J*** Makedoniju“?

Sa druge strane, pojedini mediji izvestili su da je ovaj fudbaler nakon meča sa Hrvatskom uzeo megafon i navodno predvodio navijače Albanije u skandiranju na albanskom „j*** Makedoniju“.

Na društvenim mrežama objavljen je kratak video zapis ovog trenutka. Međutim, na njemu se ne čuje šta tačno kaže ovaj fudbaler, dok se, sa druge strane, čuje uzvikivanje mase na albanskom „j*** Makedoniju“.

 

Mediji izveštavaju i da je ponašanje ovog fudbalera osudio makedonski fudbalski savez i zatražio od njega da se javno izvini.

Ujedno su zatražili od UEFA-e da istraži incident i preduzme disciplinske mere, kako bi pojačali standarde ponašanja kod svih sportista.

„Izražavamo našu duboku zabrinutost i nedvosmislenu osudu povodom nacionalističkih skandiranja Mirljinda Dakua, predstavnika Albanije, usmerenih protiv makedonske države nakon jučerašnjeg meča između Hrvatske i Albanije na Evropskom prvenstvu“, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza ove zemlje koje prenosi britanski Dailymail.

Ovaj medij piše i da je Srbija navodno „zapretila“ da će napustiti turnir ukoliko UEFA ne izrekne stroge kazne Hrvatskoj i Albaniji zbog uvredljivog skandiranja tokom meča.

Na društvenim mrežama kruže i fotografije na kojima je Daku na terenu sa raširenom zastavom OVK.

Dailymail izveštava da je Daku predstavljao Kosovo pre nego što je prešao za reprezentaciju Albanije 2023, te da igra za ruski klub Rubin Kazanj.


Pročitajte još:

UEFA kaznila FS Srbije sa 14,500 evra, a FS Albanije čak 37,375 evra

Novinar sa Kosova ponovo pokazuje albanskog orla, ali sada sa tribina

„Ubij, ubij Srbina“ u izvođenju navijača Albanije i Hrvatske

UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije – „provokativne poruke“


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.