Još jedno odlikovanje: Predsednik Albanije proglašen za „počasnog građanina“ opštine Dečane

Bajram Begaj predsednik Albanije Dečani
FOTO: Koha

Još jedno odlikovanje: Predsednik Albanije proglašen za „počasnog građanina“ opštine Dečane…

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedniku Albanije, Bajramu Begaju, u nedelju je Opština Dečane dodelila zvanje „Počasni građanin“.

Nakon preuzimanja ovog priznanja, Begaj se zahvalio opštini, dodajući da su Kosovo i Albanija zajedno u Evropi.

„Utisci i emocije ovog dana su izvanredni. Puno hvala na gostoprimstvu. Dođoh do Prokletija, Bogom blagoslovenog mesta. Nalazim se na mestu gde sam našao hrabre i rodoljubive ljude, ljude vere i reči. Sudbina nas je poslala na različite puteve, ali njeno opredeljenje je isto, bićemo svi zajedno u Evropi, sa slobodnim i nezavisnim Kosovom. Zbog toga su Dečani ispalili prve puške OVK. Na ovu 25. godišnjicu oslobođenja sa poštovanjem i ponosom sećamo se svih palih i mučenika. Velika je čast što sam od danas ‘počasni građanin’ ove opštine”, rekao je on.

Na ovoj svečanoj sednici bili su i poslanici iz redova Alijanse za budućnost Kosova kao što su Ramuš (Ramush) Haradinaj, Besnik Tahiri, Time Kadrijaj i Palj Ljekaj (Pal Lekaj).

„Nastavak obeležavanja 25. godišnjice oslobođenja“

Begaj je ukazao na značaj žrtve i krvi mučenika prolivene za slobodu na Kosovu. Dodao je da sloboda mora biti zaštićena po svaku cenu.

„Zadovoljstvo je biti ovde u Dečanima, na ovom svetom mestu da nastavimo naše proslave 25. godišnjice oslobođenja Kosova. Mi smo tu da cenimo svaku žrtvu. Svu krv prolivenu da bismo došli do ovog dana slobode koji je izuzetan za nas i za Albance. Zato ga moramo zaštititi po svaku cenu“, naglasio je on.

Predsedavajući Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuš Haradinaj, je pozdravljajući predsednika Begaja, istakao da u Memorijalnom kompleksu palih boraca u Glođanu postoje heroji koji su doprineli oslobođenju zemlje.

„U našim najlepšim danima, predsednik Albanije sa prvom damom, još jednom je posetio Glođane, Dečane, odnosno Kosovo. Čast mi je da stojim pred Vama, predsedniče Begaj, na ovom mestu gde počivaju dobri ratnici, dobri Albanci, dobri heroji. Uveren sam da su srećni“, naveo je Haradinaj.


KoSSev: Haradinaj – krv nije voda

Haradinaj se potom oglasio na Fejsbuku o susretu sa Begajem.

„Krv neće biti voda, zajedno sa predsednikom Albanije odali smo počast onima koji su pali za slobodu u memorijalnom kompleksu ‘Mučenici nacije’ u Glođanu“, naveo je Haradinaj.

Odlikovan i Klark

I dok su čelnici Alijanse za budućnost Kosova odlikovali Begaja, predstavnici druge opozicione stranke na Kosovu – LDK, uručili su priznanje američkom generalu, Vesliju Klarku.

Klark, koji je 1999. bio na čelu snaga NATO-a, danas je odlikovan za, kako je saopšteno, „ulogu u oslobađanju Kosova“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.