„Udruženje veterana OVK“ vladi u Prištini dalo ultimatum do drugog čitanja Nacrta zakona o minimalnim zaradama da se ispravi greška

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Organizacija ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova ponovo je najavila protest, na dan kada Nacrt zakona o minimalnoj zaradi bude donet u Skupštinu na drugo čitanje. Vršilac dužnosti predsednika OVL OVK Faton Kljinaku je na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak rekao da je vreme da se ispravi greška Vlade.

„Ukoliko se ovaj problem ne reguliše do drugog čitanja i ako se nastavi sa diskriminacijom, odnosno dala diskriminacija boraca u zakonu o minimalnoj zaradi, onda danas najavljujemo protest na dan kada će sednica Skupštine biti održana za drugo čitanje. zakona o minimalnoj plati“, rekao je on.

Kljinaku je naglasio da kao što nisu prihvatili okupaciju, ne prihvataju ni diskriminaciju ni politizaciju boračkog pitanja.

„Na sastanku sa premijerom Kurtijem nismo našli zajednički jezik. Kurti nastavlja da insistira na svojim diskriminatorskim stavovima sa ispolitizovanom tendencijom prema pitanju boraca i ne ispunjava naš zahtev koji je minimalan – „bey diskriminacije boraca zakonom o minimalnoj zaradi”, dodao je on.

Veterani su protestovali prošle nedelje jer nisu uračunati u masu minimalne zarade. U petak je održan sastanak premijera i predstavnika ovih organizacija koji je završen bez dogovora. Dan nakon sastanka, premijer Aljbin Kurti rekao je da veterani zaslužuju više od minimalne zarade, ali da će to pitanje, prema njegovim rečima, biti rešeno tek posle provere spiskova za koje postoje velike sumnje da su naduvani.

Vlada je obećala da će predložiti amandmane u vezi sa borcima tokom razmatranja zakona.

Otvoreno pismo veteranima OVK!

Umesto na forumu u Ohridu o budućnosti Zapadnog Balkana, Kurti sa „veteranima OVK“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.