Otvoreno pismo veteranima OVK!

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Za mene je razumljivo, iako neopravdano, zašto se lažni veterani ne stide da uzmu nezaslužene veteranske penzije. Za osudu je kako je verifikaciona Komisija prihvatila to da se broj veterana neosnovano utrostruči. Ali je potpuno nerazumljivo i za svaku osudu to kako se iskreni veterani stide da prijave lažne veterane! Štaviše, veštačko povećanje lažnog broja veterana navodi me na zaključak da je osim članova verifikacione Komisije i motiv ratnih komandanata koji su neposredan faktor napumpavanja, bio sumnjive prirode!

U četvrtak je pokrenuta lavina masovnih protesta koji imaju različite povode. Egzaltacija veterana OVK, radnika elektroenergetske korporacije, oko 800 zdrastvenih radnika, sindikalista prosvetnih radnika koji neprekidno najavljuju prekid nastavnog procesa, enormnog broja mladih koji najavljuje masovni egzodus.

Sve se ovo događa zbog isključive, nerealne i arogantne politike Kurtijeve vlade, ali nije mali broj onih koji veruju da se ovo događa i u dosluhu sa kosovskom opozicijom koja u četvrtak nije dozvolila rad kosovskog parlamenta. Stiče se utisak da su svi ustali protiv Kurtijeve vlade i zbog toga što se festival međunarodne reputacije (zbog Dua Lipe, koja je simbol festivala) Sunny hill, iz Prištine prebacio u Tiranu! Previše kumuliranog nezadovoljstva da bi čovek pomislio da se događaju – slučajno.

Ali promotor ove lavine su veterani OVK koje svesrdno podržava opozicija. Zato se upravo njima obraćam otvorenim pismom.

Poštovani veterani, sa namerom da ispravno shvatite moju dobru nameru, izneću vam neke argumente koje, pretpostavljam, ne znate svi. Tokom poslednjeg rata bio sam politički savetnik predstavnika OVK, Adema Demaćija, tokom rata bio sam u istom svojstvu, u štabu OVK u Tirani, posle rata, bio sam politički savetnik prvog premijera privremene Vlade.

Tokom rata sam izveštavao kao Freelanser iz Prekaza, posle masovne pogibije porodice Jašari, iz Mlečana, gde su srpski militarci ubili i baciili u bunar Albanca, izveštavao sam iz Gornje Obrije o tragediji porodice Delijaj, izveštavao sam neposredno posle tragedije porodice Zećiri (Zeqiri) iz Štutice, uz podršku i pomoć novinara Pitera Snicera, (SAT 1) spasili smo život ranjenom (Bitićiju) iz Orlata, izveštavao sam iz Golubovca gde je streljano 13 Albanaca, posle mukotrpnog ubeđivanja intervjuisao sam jedinog preživelog iz te grupe, koga smo posle javnog intervjua evakuisali uz pomoć ambasadora (V. P.) van Kosova….

Poštovani veterani, moja angažovanost je bila veća i raznovrsnija, ali ovu kratku priču sam izneo za one veterane koji misle da imaju ekskluzivnu svojinu i pravo da brane čistoću ispravnosti oslobodilačkog rata.

Ovaj opis sam dao za one veterane koji ne priznaju doprinos drugih. Za one veterane koji znaju za doprinos drugih, ali uprkos tome misle da imaju veće pravo da brane “čistoću oslobodilačkog rata” u odnosu na druge. Za one veterane koji su ubeđeni da u našem ispravnom ratu nije bilo stravičnih slučajeva koje opisuje MSP, zbog toga se, tobože, ne pribojavaju od suočavanja sa prošlošcu.

Za one veterane koji nisu izvršili pritisak na premijera u datom trenutku, nego su prihvatili njegov pritisak za formiranje MSP, dok danas vrše prtisak prema onima koji su svojevremno bili protiv formiranja MSP.

Za one veterane koji misle da kosovska država može da se konsoliduje dok je pod hipotekom međunarodne javnosti. Za one veterane, koji nisu potpisali peticiju kada je ugrožen pravni suverenitet države (2015) dok su potpisali peticiju da “spasu” pojedince koji su kosovsku državu nadvili “crnim oblacimo” koji se dan, danas nisu razišli. Za one veterane koji ignorišu posledice i primedbe koje dolaze od onih kojima podmećemo “nož u leđa” jer nas opominju da otvorimo oči, kako ne bismo pali u ponor. Za one veterane koji braneći osumnjičene za ratne zločine i krivična potencijalna dela dovode u sumnju sve veterane i čestite građane i kosovsku državu.

Za one veterane koji dovode u sumnju nezamenjlivu intervenciju NATO-a, dok se javno zna da su potpisnici Kumanovskog sporazuma sa Vojskom Srbije zvaničnici NATO-a, a ne predstavnici OVK, koji danas uživaju status stvarnih i lažnih veterana. Za one veterane koji tendenciozno brkaju povećanja plata sa povećanjem penzija…

Poštovani veterani, umesto da skinete “crne slutnje” koje pokrivaju Kosovo od ratnih manipulatora, vi sa zadnjim protestima ocrnjujete sve državljane Kosova, a najviše one koji su iskreno ratovali za slobodu i pravdu. Napokon, dovodite u sumnju i ideale ratnih heroja koji su dali živote za slobodu. Iskreni veterani ne treba da se pribojavaju istine i pravde, naprotiv, oni treba da strepe od laži i nepravde.

Na samom kraju, jedan od najznačajnih lidera OVK, sa kojim su se složili i neki drugi značajni komandanti, svojevremeno je javno izjavio da je bilo nešto između 12.000-15.000 veterana, dok se ovaj broj u međuvremenu utrostručio?! Zato, poštovani veterani, za mene je razumljivo, iako neopravdano, zašto se lažni veterani ne stide da uzmu nezaslužene veteranske penzije. Za mene je za osudu to kako je verifikaciona Komisija prihvatila da se broj veterana neosnovano utrostruči. Ali je potpuno nerazumljivo i za svaku osudu to kako se iskreni veterani stide da prijave lažne veterane! Štaviše, veštačko povećanje lažnog broja veterana navodi me na zaključak da je osim članova verifikacione Komisije i motiv ratnih komandanata koji su neposredan faktor napumpavanja, bio sumnjive prirode!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.