Srbija nema resurse da vodi zamrznuti konflikt. Srbija ima moćne resurse za formulu rešavanja konflikta

"Kada smo se pre godinu dana odazvali pozivu na unutrašnji dijalog – predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni slutili nismo da će jedan od nas da doživi ono što se dogodilo – sada ubijenom Oliveru Ivanoviću," rekao je član Srpskog Nacionalnog foruma Aleksandar Đikić. Upravo minutom ćutanja grupa Srba sa Kosova i Metohije u Palati Srbija u Beogradu odala je poštu Ivanoviću neposredno pre početka razgovora sa zamenikom Kancelarije za KiM Dušanom Kozarevim, umesto sa Aleksandrom Vučićem i Markom Đurićem, kako tvrde da su se sa Predsednikom Srbije ranije dogovorili. Nema Predsednika Srbije i direktora Kancelarije za KiM, ali je tu, pored 26-člane delegacije, više medijskih ekipa.

"Uvodne napomene neće početi sa 'Uvaženi gospodine predsedniče', iako je dogovor bio da danas prisustvuje predsednik Vučić. Neće biti ni Direktor Kancelarije za KiM," rekao je Đikić, dodajući da to nije jedini "neprijatni" početak sastanka:

"Saznao sam da je na prelazu Merdare uhapšen naš član Miroslav Gudžić, a ne znamo razlog, osim da je u pritvoru u Kuršumliji, i ako neko ovde zna šta je razlog, molio bih vas da to podelite sa nama ovde. I to predstavlja neprijatan početak ovakvog razgovora."

SNF ni jednog trenutka nije bio ni protiv koga, rekao je Đikić na početku. Baziramo se na istini i stvarnosti onako kako je vidimo.

"SNF nudi treće rešenje – ni naglo rešenje, ni brzo rešenje, niti nudi formulu zamrznutog konflikta. Ne postoji brzo i naglo rešenje. U međunarodnim odnosima ni jedan sporazum nije konačan, tako da ovaj sporazum koji se najavljuje kao pravno obavezujući nije konačan," naveo je Đikić.

Zašto smo protiv termina zamrznuti konflikt? – postavio je pitanje Đikić, a potom i objasnio razloge:

"Pogrešno se kod nas shvata, da ako smo nešto konzervirali, ne radimo ništa, već čekamo. Kako god da zamrznete, procesi se na nekoj teritoriji odvijaju. Mislim da Srbija u ovom trenutku nema resursa da vodi zamrznuti konflikt. Umesto ova dva rešenja, SNF je ponudio treću opciju za koju mislimo da je prirodna i formula za rešavanje problema. Ona podrazumeva permanentnu, aktivnu radnju, ne prejudicira ishod već predispozicije za organsko srastanje konflikta i šteta koje nastaju."

Đikić je naglasio da oni zastupaju formulu rešavanja:

"Mislim da Srbija ima izuzetno moćne resurse za pristupanju formuli rešavanja konflikta. Ono nije vremenski ograničeno, kako je i pokojni Oliver Ivanović kod nas ukazivao. Odnosi se u međunarodnoj politici menjaju."

Kao zaključak skupa učesnici su istakli da nisu za zamrznuti konflikt, te da zastupaju formulu rešavanja. 

Umesto izveštaja sa 29. skupa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u nastavku pogledajte video zapise sa današnjeg razgovora: 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.