U V.Dečanima proslavljena slava manastira: Da svetinja traje i bude svetlo našem narodu

V dečani slava
FOTO: KoSSev

„Niko nije došao u ovu svetu obitelj a da nije otišao obogaćen. Niko nije došao u ovaj manastir a da nije otišao promenjen“, ovim se rečima Vladika raško-prizrenski Teodosije obratio vernicima i gostima koji su prisustvovali jutrošnjoj prazničnoj liturgiji u Visokim Dečanima. Manastir iz XIV veka slavi danas svoju ktitorsku slavu – Sv. Stefana Dečanskog.

„Gospod nas sabira u ljubavi njegovoj i naše sabranje na svetoj liturgiji, jeste upravo slika onog našeg sabranja u carstvu nebeskom. A sva radost koju osećamo danas u dušama svojim potiče od Gospoda slavnog koji je izvor radosti, i od njegovih svetitelja koji su bili taj izvor blagodati i prenose je nama koji se njima molimo“, kazao je Vladika.

Poručio je da je veliki blagoslov biti danas u manastiru Visoki Dečani.

„Niko nije došao u ovu svetu obitelj, a da nije otišao duhovno obogaćen, niko nije otišao isti kao što je došao, jer susret sa Svetim kraljem, ovom svetinjom, preobražava čoveka. Ovaj manastir je kao grad koji na gori stoji, kao ona sveća upaljena koja treba da svima nama osvetli put ka Gospodu“, poručio je Teodosije.

Zahvalio se svima koji su danas posetili manastir.

„Učinili ste veliku žrtvu i trud da danas dođete u ovim uslovima kada nije lako putovati i kada nije ni bezbedno doći na ove prostore, kako sveštenici, tako i monasi, monahinje, kako sa Kosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, iz daleke Nemačke iz svih krajeva sabrali smo se danas ovde, jer nam je duša u ljubavi Hristovoj. Sabrao nas je Sveti kralj Stefan, koji i danas vlada ovim prostorima“, dodao je.

Hteli to da priznaju neki ili ne, on je kralj srpski, i od njega zavisi, i zavisiće mnogo

Podsetio je da su sinoć zamonašena četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilje, Vlasije, Nektarije i Georgije.

„Umnožava se ova obitelj. To je nama znak da pored stradanja i raspeća na Kosovu i Metohiji, mi smo svedoci i vaskrsenja i obnove na prvom mestu i na drugom – obnavljanje. A onda nam Gospod daje i sve drugo što je potrebno“, kazao je vladika Teodosije.

Vernicima je poručio da brinu o spasenju duše, a da velika pitanja poput toga šta će biti sa narodom i KiM-om prepuste Bogu.

„Kaže Gospod u svetom Jevanđelju – ‘nemojte se trenuti da sudite’, i mi braćo i sestre šta će biti sa Kosovom, sa Metohijom, šta će biti sa nama kao narodom – to treba da prepustimo Bogu, ovome kralju, oni su ti koji, ne samo da brinu, nego su i moćni da učine nešto, a ono o čemi mi treba da brinemo, to je spasenje duše – da nas greh ne odvoji od Gospoda, i da ostanemo na putu Božijem do kraja svog života. Eto, to je naš cilj i naš zadatak u ovom privremenom životu, ne toliko da se brinemo šta ćemo jesti i šta ćemo obući, kako ćemo proživeti dane koji su pred nama, da to prepustimo Gospodu, a mi da gledamo da svojim životnim podvigom i celim svojim bićem služimo Bogu i ugodimo samo verski“, naglasio je Vladika koji je na kraju besede čestitao vernicima praznk.

Vernicima se obratio i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, koji je u svojoj besedi govorio o Stefanu Dečanskom koji se danas proslavlja.

„Čitav njegov život proveo je mučenički, i stradalnički, svedočenju Hrista podnoseći brojne nepravde i klevete, laži i na kraju, samo mučeničko stradanje. Sveti kralj Stefan Dečanski pokazao se istinskim slugom Božijim, u kome se zaista proslavio Gospod, u kome je zaista Gospod živeo i tu blagodat Božiju izliva kroz njegove svete mošti koje krase ovu svetu obitelj i vekovima predstavljaju utehu brojnim vernima koji dolaze ovde i mole se pred njima. Zato je on za nas i veliki primer i veliko ukrepljenje da onaj ko izgubi život svoj Hrista radi, zapravo zadobija večni život, život koji se ne meri parametrima biološkog prolaznog života, već život koji znači istinsko postojanje u Hristu, život koji biološka smrt ne zaustavlja, već koji se nastavlja u večnosti, jer Svetitelji Božiji odsijavaju slavu Božiju koja se njima pojavila i večno žive i deleći međusobno i sa nama, okrepljujući nas, proslavljaju Gospoda i zajedno sa nama u crkvi Hristovoj okrepljuju“, kazao je otac Sava.

Govoreći o teškoćama i nevoljama kroz koje prolazimo, vernicima je poručio da „stradanje nije nešto što je znak napuštenosti Božije, već šta više znak prisustva Božijeg“.

„Gospod sam kaže da će nas progoniti i isterivati iz Sinagoga, da će mnoge nepravde nad nama činiti, ali nas isto tako upućuje da ne gubimo nadu. Takođe, među brojnim svedocima Hristove ljubavi su i oni koji nisu postradali samo telesno – izgubili ovaj zemaljski život Hrista radi, već oni koji su čitav život mučenici savesti, kao što je među svetima veliki Teodor Studit, koga danas proslavljamo“, kazao je otac Sava u besedi.

Na kraju je vernicima čestitao današnji praznik – slavu manastira Visoki Dečani.

U pomenu preminulih i kasnije – za ručkom – spomenuti su preminuli srpski patrijarsi, mitropolit Amfilohije i Atanasije.

Otac Sava je kazao da se danas posebno gosti i bratija sećaju mitropolita i vladike koji su decenijama bili redovni na manastirskim slavama i uopšte na Kosovu i Metohiji.

„Da ova svetinja koja opstaje skoro 700 godina, traje i dalje, i da bude svetlo našem narodu“, kazao je otac Sava u besedi za ručkom.

Naglasio je i da će mladi monasi i sveštenstvo koje se obnavlja nastaviti da čuvaju Visoke Dečane.

Današnjoj liturgiji, usled epidemioloških mera koje su na snazi prisustvovao je manji broj vernika. Među njima je bio Nikola Rokvić, sin nedavno preminulog pevača, Marinka Rokvića.

Manastir je posetila i Dragica Gašić, jedina Srpkinja u Đakovici.

Za KoSSev je kazala da i dalje ima problem sa lošim ulaznim vratima i bravom u svom stanu, te da je policija i dalje čuva.

Svoje dane, kaže, provodi u samoći, ali i dodaje da će tu i ostati.

„Šta radim?! Ćutim, i sa Bogom. Ponekad uzmem da pletem, da mi prođe vreme. Da ostanem?! Pa ja sam došla da ostanem“, kazala je Gašić.

Manastir je ovog jutra posetio i Dejan Pavićević oficir za vezu Beograda i Prištine i zamenik direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

I on se obratio gostima tokom ručka. Navodeći da je učinjena velika nepravda time što je Petkoviću uskraćena poseta manastiru, dodao je i da onima koji su ga sprečili da dođe „nije naše da sudimo“, već da dela idu na njihovu savest i teret. Pavićević je, takođe govoreći o potrebi za duhovnim ukrepljenjem po koje se dolazi u ovaj manastir, pozvao prisutne i da još koliko danas poklone nekom nešto materijalno do čega im je stalo, jer je zapravo bogatstvo upravo u darivanju i duhovnom.

Petković je, umesto dolaska, slavu danas čestitao putem objave na Instagramu.

Pročitajte još:

Uoči slave V. Dečana zamonašena četiri iskušenika; Proslava uz manji broj vernika zbog mera

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.