EU: Priština da promeni odluku i dozvoli Petkoviću ulazak na Kosovo, Lajčak sutra na Kosovu

Stano
Foto: Anadolu Agency

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas Prištinu da ponovo razmotri svoju odluku kojom je direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, zabranjen ulazak, javlja Tanjug.

„Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu“, rekao je Stano.

Na pitaje Tanjuga da li će EU reagovati nakon ponovnog odbijanja vlasti u Prištini da zvaničnicima iz Beograda omogući ulazak na KiM, u Briselu naglašavaju da su ministri spoljnih poslova EU, sa sastanka Saveta EU, jasno poručili da očekuju da se poštuju i primene svi prethodno postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine, i da se na konstruktivan način nastavi sa razgovorima.

„Ovaj poziv 27 zemlja članica uključuje i dogovor o zvaničnim posetama, što je važan deo normalizacije odnosa i doprinosi napretku u dijalogu“, zaključio je Stano.

Stano je danas ujedno potvrdio da će Miroslav Lajčak, koji se juče sastao sa predsednikom Srbije u Beogradu, sutra boraviti u Prištini.

„Ove posete imaju za cilj da se postigne napredak u pripremi narednog susreta na najvišem nivou za koji se još uvek nadamo da će se održati kasnije ove godine“, izjavio je Stano novinarima, prenosi RSE.

Podsetitmo, Kancelarija za KiM saopštila je juče da su prištinske institucije zabranile direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, da poseti Kosovo. Petković je, poručili su, trebalo da prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani i tokom dvodnevne posete obiđe više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM-u i uruči im pomoć.

Međutim, Ćendresa Fazljiu (Qëndresa Fazliu) iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova rekla je danas za Radio slobodna Evropa da je ovo ministarstvo spremno da preispita svoje stavove i eventualno odobri buduće posete.

Međutim, kako je poručila, to zavisi od spremnosti Petkovića da se „udrži od provokativnih izjava kada su građani i kosovske institucije u pitanju“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.