Uoči slave V. Dečana zamonašena četiri iskušenika; Proslava uz manji broj vernika zbog mera

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu Sv. Kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija. Uoči Slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je služeno praznično bdenije uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog. Uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i vernika, bdenjem je načalstovovao Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Teodosije je sinoć u čin rasofornih monaha obukao četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilje, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Tokom bdenja je izvršen čin presvlačenja odeždi Stefana Dečanskog, čije mošti sada krase nove odežde koje su izvezle monahinje manastira Župa, kod Nikšića.

Teodosije se sinoć prisutnima obratio besedom i poželeo svima srećan praznik. Bdenije su pevali učenici prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.

Visoki Dečani danas obeležavaju svoju manastirsku slavu. U toku je praznična liturgija koja se i ovaj put služi u prisustvu manjeg broja vernika, a usled epidemioloških mera.

„Niko nije došao u ovu svetu obitelj a da nije otišao obogaćen. Niko nije došao u ovaj manastir a da nije otišao nepromenjen“, ovim se rečima Vladika raško-prizrenski Teosodije obratio vernicima i gostima koji su prisustvovali jutrošnjoj liturgiji.

U porti manastira Visoki Dečani sa manjim brojem okupljenih vernika ovog jutra je bio prisutan i Dejan Pavićević oficir za vezu Beograda i Prištine.

 

Ranije ove nedelje iz manastira je saopšteno da će slava biti obeležena u pisustvu ograničenog broja vernika a usled trenutne epidemiološke situacije i pozvali su one koji prisustvuju da poštuju sve propisane mere zaštite.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska još od početka pandemije preporučuje mere zaštite, posebno kada su manastiri u pitanju.

Manastir Visoki Dečani je u prethodnom periodu u više navrata bio zatvaran sa pogoršanjem epidemiološke situacije, te potom ponovo otvaran za posetioce sa poboljšanjem iste.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.