Završen protest stotinak građana u J.Mitrovici, isticali zastave „UĆK“, Velike Albanije; Protekao mirno

12.48 – Policija i demonstranti se razilaze 

Nešto pre 13 časova završen je protest koji je u podne počeo u južnom delu Mitrovice. Demonstranti i pripadnici policije se razilaze.

Jedna od glavnih poruka okupljenih građana bila je „Spremni smo da branimo domovinu“. Takođe, poručili su kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, da ih ima na raspolaganju.

12.20 – Policija napravila kordon, demostranti zapalili baklju; I dalje mirno

Pripadnici Kosovske policije napravili su kordon oko demonstranata u južnom delu Mitrovice. Demonstranti su zapalili najmanje tri baklje.

Tokom trajanja protesta uzvikivali su „Policija je naša“, a u par navrata mogle su se čuti i psovke i pogrdni uzvici konretno za Srbe.

Demonstranti su ubrzo pozvani i od strane organizatora i policije da se raziđu. Jedan deo građana je to i učinio, dok se drugi i dalje nalazi na desetak metara od mosta na jugu.

Situacija je i dalje mirna.

12.03 – Uprkos pozivima Kosovske policije i čelnika kosovskog MUP-a da se građani pozivima na „nepotrebna okupljanja“ ne odazivaju, upravo je sa južne strane glavnog Ibarskog mosta započeo protest, na koji se prethodnih dana na društvenim mrežama pozivalo.

U ovom trenutku na mostu je pojačano prisustvo karabinjera. Oni se nalaze sa severne strane mosta, a povremeno u ovom delu su vidljive i patrole KFOR-a.

Sa južne strane mosta pojačano je prisustvo Kosovske policije.

Svega nekoliko desetina metara dalje, a na početku mitrovačkog šetališta na jugu nalazi se stotinak građana, a u ovom delu nalazi se i desetak pripadnika Kosovske policije.

Neki građani koji učestvuju na protestu nose nekoliko zastava Albanije, Velike Albanije i zastava „UĆK“, a povremeno kružnim tokom koji je na jugu prolazi i automobil sa zakačenom albanskom zastavom. Pojedini demonstranti nose i kačkete sa oznakama „UĆK“.

Ipak, situacija je za sada mirna. Okupljeni građani, kako se pretpostavlja, albanske nacionalnosti stoje mirno i međusobno razgovaraju.

Na početku šetališta na jugu postavljena je bina i šator.

Događaj prate na desetine medijskih ekipa na srpskom i albanskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.