U Nišu počelo suđenje bivšem ukrajinskom obaveštajcu za pranje novca

Ukrajinski obaveštajac
FOTO: N1

Dok čeka odluku da li će ga država Srbija izručiti Ukrajini po zahtevu te zemlje, gde je optuživan za izdaju, pred Višim sudom u Nišu počelo je suđenje A. N. u drugom predmetu, u kome je optužen za pranje novca.

Suđenje je tajno, nema javnosti ni u ovom procesu, a prema rečima advokata u sudnici su se danas čula uvodna izlaganja višeg tužioca i odbrane i naredni pretres zakazan je za 17. mart.

A.N, Ukrajinac koji je zemlju napustio dan pred početak rata sa Rusijom, bio je na brojnim značajnim pozicijama u toj zemlji, vodio službu bezbednosti, kao i nuklearnu elektranu Černobil. Optuživan je da je strateške informacije dostavljao Rusima.

Policija Srbije Naumova je uhapsila na graničnom prelazu Preševo i zaplenila 600.000 evra, 125.000 dolara i dva smaragda.

U vozilu je bio sa saputnikom, nemačkim državljaninom od čijeg je gonjenja tužilaštvo u međuvremenu odustalo, pa je A.N. sada jedini optužen za krivično delo pranje novca, za koje je zaprećena kazna od 10 godina.

„Danas je bilo uvodno izlaganje tužilaštva i odbrane, baziralo se na osporavanju navoda od strane odbrane da se ne radi o krivičnom delu pranja novca, da nema elemenata tog krivičnog dela, nasuprot tužilaštvu koje je u optužnici navelo da se radi o tom delu i da poseduje dokaze koji to potvrđuju. Mi smo te navode opovrgli i za naredni pretres je zakazano saslušanje okrivljenog, kada će se on lično izjasniti o navodima iz optužbe. On je u pritvoru od 7. juna 2022. godine, mi pišemo žalbe, Apelacioni sud za sada sve žalbe odbija, videćemo na dalje kako će biti“, kazao je advokat odbrane Milan Petrović.

N1: Još se čeka odluka o izručenju?

„Nemamo nikakvih informacija. Čekamo“, rekao je Petrović.

Pročitajte još:

Odloženo suđenje u Nišu, ukrajinski bezbednjak kaže da se plaši izručenja

Ko je ukrajinski obaveštajac kojeg je MUP Srbije uhapsio u Preševu

Kljan: U Preševu uhapšen bivši šef ukrajinskih obaveštajaca sa dva dijamanta i preko 700,000 evra

BBC na srpskom: Ukrajina traži od Srbije izručenje bivšeg obaveštajcaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.