Izveštaj EP: Sporazum Beograda i Prištine ključan za napredovanje ka EU


Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta odobrio je danas izveštaje o Kosovu. Pozvali su na liberalizaciju viznog režima, ali i postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine za koji navode da je ključan za napredovanje na evropskim putevima.

Izveštaj o Kosovu usvojen je sa 43 glasa za, devet protiv i pet uzdržanih, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanici su pohvalili, kako su naveli, povećanu političku stabilnost i „snažnu posvećenost“ Kosova evropskom putu“.

Sa druge strane, ponovo su uputili poziv državama članicama EU u Savetu da „hitno nastave sa usvajanjem bezviznog režima za građane Kosova“.

„Svako dalje odlaganje podriva kredibilitet i reputaciju EU kao pouzdanog partnera“, poručili su.

U izveštaju se ujedno potvrđuje nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine, ali i ponavlja važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naznačili su da je ovakav sporazum „ključan za napredovanje obe zemlje na njihovim evropskim putevima“ i da će doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Ujedno su pozdravili usklađivanje Kosova sa Evropskom unijom po pitanju sankcija Rusiji i „njegovu snažnu solidarnost sa Ukrajinom“.

„Poslanici takođe naglašavaju da je nezavisnost Kosova nepovratna i pozivaju zemlje EU koje još nisu priznale Kosovo da to učine odmah“, dodaje se u saopštenju.

Izvestilac ovog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, poručila je da je izveštaj samo u stanju da „zagrebe površinu složenih društvenih i političkih aspekata Kosova i odnosa EU i Kosova“.

„Međutim, uverena sam da može poslužiti kao važno sredstvo za predstavljanje snažne posvećenosti Evropskog parlamenta integraciji Kosova u EU, kao i da pruži smernice o tome kako se standardi EU mogu primeniti. Kosovo je kontinuirano dokazivalo svoju posvećenost napredovanju u reformama vezanim za EU ​​i pozicioniralo se kao veoma pouzdan partner, duboko usidren u evropskom i transatlantskom savezu“, naznačila je Kramon.

Ona je takođe ukazala na „neispunjeno obećanje“ Evropske unije – liberalizaciju viznog režima.

„Zaista se nadam da će ovo biti poslednji izveštaj koji pominje ovaj neuspeh. Što se tiče Saveta, i u tom kontekstu želim da se obratim direktno Francuskoj i Holandiji – vreme je da se usvoji odluka o liberalizaciji viznog režima“, rekla je Kramon.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta danas je ujedno usvojio izveštaj o Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U izveštaju o Srbiji se, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, po prvi put navodi da konačni sporazum između Beograda i Prištine treba biti „zasnovan na uzajamnom priznanju“.

Vladimir Bilčik, stalni izvestilac za Srbiju u EP i autor teksta, rekao je da nije zadovoljan što je u tekstu uvrštena formulacija o uzajamnom priznanju.

„Većina vlada priznaje Kosovo i imaju većinu poslanika u Evropskom parlamentu, pa je politička odluka političke većine da ovo bude u tekstu. Međutim, priznanje nije u rukama parlamenta i to je ono što srpska javnost treba da razume“, poručio je Bilčik na kraju glasanja, preneo je takođe RSE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ovog jutra je izjavio da u pregovaračkom okviru sa EU zvanično stoji „puna normalizacija“ odnosa Beograda i Prištine, ali da se nigde ne pominje uzajamno priznanje.

„Što se tiče zadiranja u državnost i teritorijalni integritet, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet toliko poziva. Mi samo ponavljamo ono što na Zapadu stalno govore kada se pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine“, kazao je Vučić.

Osim odnosa sa Kosovom i vladavine prava u zemlji, izglasani izveštaj o Srbiji obuhvata i usklađivanje sa politikama sankcija protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

Novoizabrane vlasti u Beogradu se pozivaju da „pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i poziciji EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji“.

Ovi izveštaji će biti podneti na glasanje Evropskom parlmetu u celini na plenarnoj sednici u julu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.