Tužilaštvo: Obdukcija pokazala da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću

FOTO: N1

Bivši predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sandžački muftija Muamer Zukorlić preminuo je prirodnom smrću, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru pozivajući se na nalaze obdukcije.

U saopštenju se navodi da su izmerene vrednosti toksičnih metala u dostavljenim uzorcima bile u okviru normalnih vrednosti i da nisu uzrok Zukorlićeve smrti.

„Uzimajući u obzir Zukorlićevu celokupnu medicinsku dokumentaciju i obdukcioni nalaz, njegova smrt je prirodnog porekla i nastupila je kao posledica prestanka rada srca zbog ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja“, saopšteno je iz tužilaštva.

Supruga: Muftija bio bolestan od 2007. godine

Prethodno je Zukorlićeva supruga Elma Elfić Zukorlić na svom instagram nalogu objavila da je obdukcioni nalaz pokazao da je muftija umro prirodnom smrću.

Navela je i da je Zukorlić bio bolestan od 2007. godine i da za njegovu bolest niko nije znao osim nje.

„Od te godine, pa do njegove smrti, smo se redovno liječili, išli kod najboljih ljekara i pratili njegovo stanje. Na svaki pregled išli smo zajedno, kao skoro sve velike stvari koje smo zajedno radili, zajednički odlazak između ostalog, imao je za cilj da se stekne utisak u čekaonama, gdje bi bilo inače puno ljudi, da sam ja ta koja sam bolesna a ne on“, napisala je.

„Uspjeli smo ga ubjediti da se operiše, iako nije mogao zamisliti da će njegova prsa biti razrezana, i noć uoči smrti smo razgovarali koju bolnicu trebamo odabrati. Božijom voljom nije došlo do operacije. Danima nakon njegove smrti plakala sam žaleći što ga nismo ubijedili da ode na operaciju ranije“, dodala je Elma Elfić Zukorlić.

Obdukcioni nalaz pokazao je da je Zukorlić preminuo prirodnom smrću.

„Danas, izvještajem obducenata smo saznali da nismo zakasnili, aorta nije pukla, umro je prirodnom smrću prestankom rada srca. Tačno onako kako je vjerovao da mu je Allah dž.š. odredio trenutak smrti njegovim rođenjem. Hvala Bogu nije ni otrovan, jer ko kod ga je poznavao mogao ga je samo voljeti“, napisala je Elma Elfić Zukorlić.

Sin čeka nalaze iz Nemačke i BiH

Zukorlićev sin Usame naveo je na svom Fejsbuk nalogu da su stigli prvi nalazi obdukcije, rađene na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu.

„Porodica će sačekati još rezultate iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, prije nego se obrati javnosti“, poručio je Usame Zukorlić.

Podsetimo, telo Muamera Zukorlića, nekadašnjeg glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i osnivača Stranke pravde i pomirenja, ekshumirano je 6. maja, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, a nakon što je porodica iznela sumnje da je bivši muftija otrovan.

Nakon obavljene obdukcije, Zukorlić je ukopan u dvorištu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Muamer Zukorlić preminuo je 6. novembra, u 51. godini.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.