U Gračanici projekcija filma „Donjecka Vratarnica“

Donjecka Vratarnica
Plakat: Dom kulture Gračanica

U Dom kulture u Gračanici večeras u 20:00 časova će premijerno biti prikazan dokumentarni film „Donjecka Vratarnica“, autorke Natalije Batrajeve.

Ovaj film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici, koje su se iznenadno našle u epicentru rata u Donbasu.

U filmu se prikazuje igumanija Mihaila koja u bašti sadi kupus, dok avion naleće i bombarduje aerodrom, koji se nalazi pored manastira, gde su se i vodile najžešće borbe.

Zatim se u filmu smenjuju savremeni kadrovi, kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja… Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa?

„Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost“ – govori junakinja filma i dok se na ekranu ređaju fotografije Kosova, Južne Osetije, Donjecka.

Za međunarodnu premijeru „Donjecke vratarnice“ – prvog filma Donbaske triologije je izabrana Srbija jer je put režisera u dokumentaristiku počeo upravo na Kosovu, oko razrušenog manastira Zočište.

Film je sniman tri godine, u blizini linije razgraničenja, a montaža je trajala još godinu dana.

Autorka ovog filma Natalija Batrajeva je režiser, fotograf i publicista. Od 2005. godine radi na postratnim prostorima: Kosovu, Republici Srpskoj, Južnoj Osetiji, Krimu, Donbasu.

Autorka je više dokumentarnih foto-knjiga i članica je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije. 

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorkom filma.

Ulaz je slobodan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.