U Goraždevac dopremljeno još četiri šlepera hemijskog otpada

Odlaganje otpada - Goraždevac
FOTO: Radio Goraždevac

Jutros je u pogonu bivšeg kombinata kože i obuće u Goraždevcu dopremljeno još četiri šlepera hemijskog otpada. Na licu mesta, ekipa Radio Goraždevca je zatekla šlepere u pratnji vatrogasaca, Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije.

KoSSev: Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, podržao je proteste meštana Goraždevca, i zbog „zabrinutosti za njihovo zdravlje“ uputio apel međunarodnoj zajednici i KFOR-u da „reaguju i urazume pojedince u Prištini“ kako bi opasni materijal bio premešten, jer „dovođenje i uništavanje takvog otpada nije predviđeno u kataskarskoj zoni Goraždevac“.

„Današnje dopremanje i smeštanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje meštana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti… Meštani su na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica“, zaključuje Đurić.

Zbog odlaganja hemijskog otpada na parceli sadašnje kompanije Swis žitelji Goraždevca, Počešća, Vragovca i Babića protestvovali su već šest puta. Oni su u nekoliko navrata istakli da sumnjaju da je u pitanju rešenje koje nije validno i da je predmet korupcije vlasnika firme i nadležnih organa.

Novinari Radio Goraždevca s ciljem da potvrde ove informacije kontaktirali su vlasnika ove firme, Nazaima Šalju. Međutim, on nije odgovarao na telefonske pozive ovog radija.

Parcela za koju je vlasnik firme Swis od nadležnog ministarstva 2018. godine dobio rešenje za skladištenje ovog materijala nalazi se u katastarskoj zoni koja ne pripada Goraždevcu. Osim toga, stanovnici koji su protestovali naglašavali su da je na organizatore protesta vršen pritisak da odustanu.

Radio Goraždevac

Pročitajte još:

Goraždevac: Pritisci ojačali komšijske veze Srba i Albanaca

Sa današnjeg protesta u Goraždevcu: Sumnjamo na korupciju!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.