Goraždevac: Pritisci ojačali komšijske veze Srba i Albanaca

Kao i prethodnih dana, ispred objekta firme Swiss u Goraždevcu i juče su se okupili stanovnici nekoliko sela, protestujući zbog, kako kažu, odlaganja opasnog hemijskog otpada u dvorištu ove firme. Peticija koju potpisuju nezadovoljni građani s ciljem da se spreči dalje odlaganje ovog materijala kruži okolnim selima. Poručuju da je veza Albanaca i Srba koji žive u ovom kraju zbog zajedničkog problema još više ojačana.

O detaljima sastanaka sa predstavnicima ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje i međunarodnim predstavnicima, koji su predstavnici sela održavali ovih dana, prisutne je obavestio Miloš Dimitrijević. On je rekao da razgovori nisu urodili plodom ali da građani neće odustati od svojih zahteva za koje je peticiju do sada potpisalo hiljadu građana.

„Ministarstvo je branilo svoju tezu, ono rešenje koje su doneli je falc i u njemu se ništa ne slaže prema broju katastarske parcele, jer je ta parcela udaljena dvadeset kilometara od nas. Ta rešenja, koja su oni doneli, mi ne prihvatamo. Mi smo tražili da formramo stručnu ekipu eksperata da utvrdimo da li su te materije otrovne ili nisu i da izađemo pred vas sa činjenicom da su to otrovi koji su štetni za nas, našu decu i naše zdravlje“, rekao je Dimitrijević okupljenima.

Dimitrijević je rekao da građani nisu imali ništa protiv da braća Šalja i njihova firma SWIS otvori pogon u Goraždevcu, ali da nisu očekivali da će biti trovani na ovaj način.

„Onaj ko bi trebalo ovo da reši, on nema volje da to reši jer želi da nas iseli sa ovih prostora i nas i Albance iz susednih sela, jer ne žele da živimo zajedno i da napravimo dobar suživot, kao što smo ga pravili svih ovih godina“, rekao je Dimitrijević.

Član lokalnog odbora za bezbednost u Opštini Peć, Nenad Bukumirić, preneo je prisutnima da su prethodne večeri predstavnici imali sastanak sa vlasnicima firme SWIS, braćom Šalja, što je okarakterisao kao još jedan vid pritiska da se uguše protesti.

„Pričajući sa njim videli smo situaciju i njegov povod šta je hteo. On nas je pozvao tamo da raspravlja. Najveće pritiske je doživeo Naim (Bitići) jer je bila čitava priča oko njega. Pretnje izrečene njemu, upozorenja. Gledali su da njega slome računajući da će tako da slome sve nas. Ja mu ovde pred vama poručujem, njemu hvala, bio je čvrst i samo neka nastavi ovako, jer ne smemo da popustimo“, rekao je Bukuimirić.

„Samo nas je ovo ojačalo i još više utvrdilo naše veze između kolega i drugara iz Počešća, Vragovca, Babića, Krstovca…“, zaključio je Bukumirić.

Tokom vikenda neće biti okupljanja a zahtevi ostaju isti, poručeno je sa skupa. U toku je peticija koju potpisuju svi meštani sela koja protestuju, a koja će biti predata nadležnima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.