U Berlinu će se tražiti nastavak dijaloga i uzdržavanje od pokretanja tema poput razmene teritorija

dusan janjic
Foto: N1

Predstojeći sastanak između srpskih i kosovskih lidera u Berlinu, je prvenstveno regionalni sastanak, sazvan sa ciljem da se sve teme, pa i dijalog Beograda i Prištine sagledaju i iz aspekta drugih kojih se ovaj problem tiče, a biće upotrebljen i kako bi Evropa predstavila novo osoblje zaduženo za dijalog, rekao je u Temi dana na N1 politički analitičar i  predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić.

Janjić naglašava da je sastanak u Berlinu ipak regionalan i da u tom smislu očekuje da će se i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, sagledati iz šireg konteksta – „da se teme koje sada opterećuju dijalog, poput teme o razmeni teritorija sagledaju iz šireg konteksta, koliko je to uopšte prihvatljivo i onim drugima koji se pitaju“, objasnio je Janjić.

Balkan je evropsko dvorište – poruka i Balkanu i neofašističkim snagama u Evropi

Jedna od poruka ovog sastanka je i „Balkan je bitan EU“, ali ova poruka nije usmerena samo zemljama Zapadnog Balkana, već i snagama unutar zemalja članica EU, posebno nemačkoj partiji Alternativa koja „zloupotrebljava Balkan pri direktnom osporavanju svega što je kancelarka Merkel napravila“.

„Otvoreno neofašističke snage i susednih zemalja sanjaju o jednom haosu na Balkanu da bi ostvarili svoje ideje – kao što je ideja Fidesza o Trijanonu, da se svi Mađari ujedine, kao što je ideja Slobodara iz Austrije, da se Balkan preuredi po njihovom uticaju, famozni san o Bosni“, tvrdi Janjić i dodaje da te snage pružaju navodnu podršku Beogradu, ali on sam u iskrenost te podrške sumnja.

Kao i mnogi drugi, uključujući i same glavne aktere predstojećeg sastanka „ne očekuje da će se tu bilo šta potpisati“.

„Razgovaraće se o vrlo konkretnim i biće rečeno nekoliko jasnih poruka oko teme nastavka dijaloga i rešavanja odnosa Srbije i Kosova. Prvo, poziv na nastavak dijaloga. Očekuje se i da svi učesnici potvrde svoje opredeljenje da mirnim putem, sa što više izbegavanja ovoga što su često radili – izazivanje bezbednosnih incidenata i ostalo – pokušaju da reše problem. I treće, da se uzdrže od pokretanja onih tema koje se tiču interesa drugih, pre svega, to je razmena teritorija“, rekao je Janjić.

Janjić smatra i da sastanak u Berlinu, iako ne uključuje u svom formatu SAD, ipak jeste usaglašen sa grupom Kvinte, a primarni razlog sazivanja sastanka je „održavanje dijaloga“ – „ako ne okrećete pedale, svi će popadati sa bicikle“, metaforički je opisao trenutnu situaciju u kojoj se nalazi proces normalizacije.

„Ambicija EU i Amerike je da podignu taj obnovljeni dijalog na jedan viši novo, naravno posle evropskih izbora“.

EU pripremila novo osoblje zaduženo za dijalog

Janjić se slaže sa predviđanjima da bi ovaj sastanak mogao da ponudi novi format dijaloga i naglašava da se taj novi format već duže diskutuje, te da su „mnogi detalji već usaglašeni“, a očekuje da će u Berlinu biti predstavljeni i novi zvaničnici EU zaduženi za dijalog.

„Videćemo neke ljude koji predstavljaju taj format. Očekujem da posle ovog sastanka se nastavi na jednom nivou, nižem, tehničko-političkom, diplomatskom nivou komunikacije – dok traju izbori – pripreme za obnovu dijaloga. Tu ćemo upoznati neke ljude. Nemicu, na primer, iz (Evropske) komisije koja će polako preuzimati poslove Mogerini ili, na primer, upoznati zastupnika za Zapadni Balkan, obe ove Vlade. Dakle polako se upoznajemo sa trojkom u koju će se uključiti i Amerika i koja će zapravo održavati kontakte dok se ne završe izbori, i ovde i tamo“, rekao je Janjić u emisiji Tema dana na N1.

Jedino što je nepoznato, dodao je da li će u tom Sekretarijatu i u kom obliku biti uključena i Rusija, tvrdi Janjiić.

Sovrlić: Više od rešenja građane interesuje da li će biti nasilja pri sprovođenju rešenja

Urednica portala Crno beli svet je odgovarajući na pitanje o atmosferi u srpskoj zajednici na Kosovu pred najavljeni sastanak iznela mišljenje da kosovski Srbi „ovom sastanku ne posvećuju neku posebnu pažnju u odnosu na neke ranije sastanke i događaje koji su najavljivano kao istorijski“.

I Sovrlić je mišljenja da bi u Berlinu mogle biti „otvorene nove teme“.

„Nemačka je protivnik ideje razgraničenja, koja je bila aktuelna kao mogući model za rešavanje ovog pitanja, tako da verujem da je ideja ovog sastanka da se pošalje poruka da se ta ideja zatvori i da se otvore nove teme. Nisam sigurna da će to sastanak i doneti, pretpostavljam da inicijativa Nemačke ide u tom smeru.“

Sovrlić je govorila i o konstantnoj neizvesnosti u kojoj se zajednica nalazi, a usled brojnih političkih kriza. U tom smislu, smatra da je za građane bitnije od pitanja šta će biti rešenje, pitanje da li će u procesu rešavanja biti nasilja.

„Građane brine, ne šta će biti rešenje, već kako će biti sprovedeno, da li postoji potencijal da se u okviru rešenja, kakvo god ono bilo, desi neki nasilan proces. To je pitanje svih pitanja. Stvara se atmosfera straha i javnost se priprema da prihvati rešenje kakvo god bilo, samo da se desi na miran način“, rekla je Sovrlić.

Za vlast sastanak „kontroverzan“

Predsedavajući skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, tvrdi da na osnovu stavova Nemačke smatra da „oni samo žele da izvrše pritisak na Srbiju i da se stvore uslovi za nastavak razgovora čiji bi krajnji cilj bio da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo“, prenosi N1.

Dodaje da Nemačka „potiskuje ulogu EU“ u dijalogu, a sastanak smatra kontroverznim „zbog toga što izgleda da u svemu tome ne učestvuje Vašington“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.