U 3-časovnom premijerovom eskpozeu – 1,15 minuta na Kosovo i Metohiju

Novoizabrani premijer Srbije Aleksandar Vučić je u jučerašnjem trosatnom ekspozeu posvetio i 1,15 minuta pitanju Kosova i Metohije. U 0,69% osvrta o Kosovu i Metohiji iz predstavljanja nove politike Srbije za naredne četiri godine, Premijer Srbije je rekao da ova vlada neće priznati kosovsku nezavisnost, ali da će sarađivati sa Albancima, da će lično učestvovati u briselskim razgovorima, te da je kosovski problem star vekovima.
 
Za njega rešavanje pitanja Kosova i Metohije predstavlja četvrti uspeh prethodne vlade, a to je normalizacija odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine. Prethodnu vladu je vodila skoro ista ekipa političara.
 
On je precizirao da ni sadašnja, ni prošla vlada nije stvorile kosovski problem, već da je taj problem nastao pre mnogo decenija, ako ne i vekova i to kao posledica mnogih grešaka prethodnih srpskih lidera i vlada, kako je rekao Premijer.
 
Vučić je dodao i da je svaki dan nerešavanja kosovskog pitanja Srbiju koštao tako da je situacija u ovoj pokrajini bila još teža, ali su po njegovim rečima – on i SNS prekinuli takvu politiku: "Hrabro smo ušli u pregovore i izborili se za sporazum kojim se Srbima garantuje poštovanje osnovnih prava i popravili smo svoju međunarodnu poziciju".
 
On je rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali mora u miru da živi sa Albancima i da će nastaviti da radi na rešavanju ovog problema: "Mi nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije ali treba da živimo zajedno u miru sa Albancima. Zato želim da radim na rešavanju ovog problema. I neću da zabijam glavu u pesak. Svi koji nas kritikuju oko Kosova i Metohije neka predlože bolje rešenje."
 
Na kraju dela o Kosovu Vučić je rekao da će lično zastupati Srbiju na razgovorima u Briselu, ali i to da politiku SNS-a prema Kosovu i Metohiji podržavaju i sami kosovski Srbi: "Uostalom, posle mnogo tirada koje smo slušali o tome – ko, kako i na koji način će zastupati interese našeg naroda – natpolovična većina koju je Srpska napredna stranka dobila na Kosovu i Metohiji, jasno pokazuje – koju, kakvu i čiju politiku podržava naš narod na Kosovu i Metohiji". 
 
U vladi Aleksandra Vučića nema Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a za sada nije poznato da li će biti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju je do sada vodio Alkesandar Vulin. Vulin je sada ministar rada i socijalne politike. 
 
Posluštajte 1,15 minuta govora premijera Vučića o Kosovu i Metohiji iz ekspozea koji je trajao 2 sata i 58 sekundi:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.