U 12:44 kod spomenika žrtava NATO-a

Studenti prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici obeležili su danas petnaestogodišnjicu od prestanka bombardovanja NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, simboličnim okupljanjem u 12:44 ispred spomenika žrtvama NATO-a, u blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici i paljenjem sveća.

Studenti iz Kosovske Mitrovice su se tako pridružili svojim kolegama iz Beograda koji su se takođe danas u isto vreme okupili ispred zgrade srušenog Generalštaba i koji su pokrenuli akciju u kojoj se od premijera Srbije, Aleksandra Vučića, zahteva da zgrada srušenog Generalštaba u Beogradu bude spomen obeležje svim žrtvama NATO bombardovanja.

Jedan od inicijatora ove akcije, student master studija istorije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, Jovan Aleksić, kaže da je ova akcija imala za cilj simbolično odavanje počasti mitrovičkim žrtvama bombardovanja: „Ovde su se samoinicijativno organizovali i okupili studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, da danas, tačno 15 godina nakon završetka NATO bombardovanja naše zemlje, simbolično u 12 i 44 časova odamo počast svim nevinim žrtvama agresije koje svi i dan danas pamtimo.“

Aleksić je dodao se u isto vreme održava slično okupljanje u Beogradu ispred srušene zgrade generalštaba.

„Želim da naglasim da danas u isto vreme, kada smo se mi ovde okupili u 12 i 44, ispred zgrade srušenog generalštaba, studenti iz Beograda, u saradnji sa organizacijom „Srpski kod“, održavaju jedan miran skup, posle koga će našem premijeru Aleksandru Vučiću predati pismo u kome će se zahtevati da zgrada srušenog generalštaba bude večno spomen obeležje, odnosno spomen kuća koja će podsećati naš narod na sve nevine žrtve NATO agresije,“ podcrtao je Aleksić.

Jovan je u vreme bombardovanja imao deset godina, ali se veoma dobro seća tog vremena.

„Imao sam 10 godina i veoma se dobro sećam tog zlog vremena za sve nas. Sećam se kada je pala prva bomba na Kosovo i Metohiju, sećam se tog jezivog zvuka sirena te večeri 24 . marta 1999. godine. Iako sam bio gotovo dete, znam da mi taj period nikada neće izbledeti iz sećanja,“ rekao je Aleksić.  

Šta se promenilo 15 godina kasnije, pitamo ovog mladića: „Ne baš puno ako je suditi po našem osećanju beznađa i nesigurnosti. Srbi na Kosovu i Metohiji i dalje žive sa istim ovim osećanjima.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.