Tužilaštvo: Uhapšen nekadašnji policajac osumnjičen za zločine na Kosovu 1999.

Specijalno tužilaštvo Kosova
FOTO: Specijalno tužilaštvo Kosova

Vest je ažurirana

10.25 – U međuvremenu, jučerašnje hapšenje muškarca zbog sumnje da je počinio ratni zločin, potvrdila je danas i Kosovska policija.

Kako navode njemu je nakon saslušanja određeno 48-časovno zadržavanje.

Kosovska policija uhapsila je juče Bosanca zbog sumnje da je počinila ratne zločine na Kosovu 1998-1999 godine, javljaju prištinski mediji, pozivajući se na navode iz Tužilaštva.

Kako prenosi Kallxo, u saopštenju se navodi je reč o osobi sa inicijalima E. B, koja se sumnjiči da je kao policajac u selu Đurakovac kod Istoka učestvovala u masakru u selu Staro Dvorane, gde je, dodaju, ubijeno 18 ljudi.

„Zbog ovih radnji osumnjičeni E. B. se tereti da je počinio krivično delo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva sankcionisan članom 142. Krivičnog zakona SFRJ'“, saopšteno je iz tužilaštva.

Hapšenje je izvršeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.

Ovo je drugo hapšenje zbog ratnih zločina na Kosovu o kojem je u ovoj nedelji izvestilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

U utorak je saopšteno da je u Budimpešti prema nalogu ovog tužilaštva u pritvoru zadržana osoba srpske nacionalnosti S. S. koja se tereti za ratne zločine, odnosno da je učestvovala u napadima na albansko civilno stanovništvo u naselju „Kristal“ u Peći.

Prošle godine u Prištini je na 12 godina osuđen Zoran Đokić iz Peći zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva upravo u naselju „Kristal“ počinjenog u martu i aprilu 1999. godine. U međuvremenu su viši sudovi potvrdili presudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.