Kosovski apelacioni sud naložio ponovno suđenje protiv ministarke i poslanika za bacanje suzavca

osnovni sud u prištini
FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku kojom je ukinuo presudu Osnovnog suda u Prištini, i vratio predmet na ponovno suđenje protiv ministarke pravde Aljubuljene Hadžiju (Albulena Haxhiu), poslanika Palja Ljekaja (Pal Lekaj) i bivših poslanika Donike Kadaj-Bujupi i Bese Baftiju, vezano za optužbu za bacanje suzavca u kosovskoj Skupštini 2016. godine.

U odluci, u koju je uvid imala „Zakletva za pravdu“, za koju se ispostavilo da je doneta 14. oktobra 2022. godine, navodi se da je Apelacioni sud usvojio žalbu Osnovnog tužilaštva u Prištini i poništio presudu Osnovnog suda u Prištini. Time je predmet vraćen prvostepenom sudu radi ponovnog suđenja.

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, usled nedostatka dokaza, oslobodio ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiju, poslanika Palja Ljekaja i bivše poslanike Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiju optužbi za bacanje suzavca u kosovskoj skupštini, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Međutim, Osnovno tužilaštvo u Prištini je uložilo žalbu i na sednici održanoj 6. oktobra 2022. godine, zatražilo da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Osnovno tužilaštvo u Prištini podnelo je žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede krivičnog zakona i zbog netačnog ili nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.

Odgovor na žalbu dostavio je advokat Palja Ljekaja, Arijanit Koci, dok je tužilac Apelacionog suda predložio da se žalba Osnovnog tužilaštva u Prištini usvoji kao osnovana i da se prvostepena presuda poništi i predmet vrati na ponovno suđenje.

U rešenju Apelacionog suda navodi se da je žalba tužioca osnovana jer su zaista utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Prema Apelacionom sudu, obrazloženje presude je kontradiktorno i nije data jasna analiza i ocena odlučujućih činjenica.

Dalje, u ovoj odluci se navodi da nije dato obrazloženje na čemu je sud zasnovao svoju odluku prilikom rešavanja pravnog predmeta.

Inače, prema optužnici podignutoj 8. aprila 2016. godine, Palj Ljekaj, Besa Baftiju, Donika Kadaj-Bujupi i Aljbuljena Hadžiju optuženi su za neovlašćeno posedovanje suzavca.

U optužnici se navodi da je 19. februara 2016. godine, oko 12:20 časova u holu kosovske Skupštine, nakon pauze skupštinskog zasedanja. dok su se optuženi vraćali u salu, tokom kontrole od strane radnika obezbeđenja Skupštine, kod optuženih pronađen i oduzet suzavac, koji su neovlašćeno nosili.

Zbog ovih postupaka, navodi se da su optuženi, svaki ponaosob, izvršili krivično delo „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“.

Povezane vesti:

Bivši poslanici osuđeni na godinu dana uslovno zbog bacanja suzavca na sednici

I poslanik AAK uskoro pred sudom zbog bacanja suzavca u skupštini

Prvo ročište Konjufci zbog bacanja suzavca u skupštini, nije se pojavio, kaže ima obaveze

Kosovska ministarka obrazovanja sa optužnicom za unošenje suzavca u skupštinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.