Šalenberg u Prištini: Prirodno je da dođe do normalizacije odnosa i priznanja

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Vest je ažurirana

„Prirodno je da imamo potpunu normalizaciju i priznanje koje uopšte nije upitno“, ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksandar Šalenberg, izneo je danas u Prištini viđenje završetka dijaloga koji se vodi u Briselu.

Nakon posete Beogradu, austrijski šef diplomatije, Aleksander Šalenberg, stigao je na Kosovo.

Šalenberg se danas sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, kao i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom, sa kojom je potom i održao konferenciju za štampu.

Osmani: O sadašnjim granicama i ustavnom poretku se ne pregovara

Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ministrom o angažovanju Kosova na evropskom putu, viznoj liberalizaciji, i zatražila je podršku Austrije kako po ovom pitanju, tako i za članstvo Kosova u Savetu Evrope i drugim organizacijama.

Tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine. Osmani je podcrtala da bi on treblao da se fokusira na uzajamno priznanje i ocenila da je Kosovo „konstruktivna strana“.

„O ustavnom poretku, suverenitetu i sadašnjim granicama se ne može pregovarati“, rekla je Osmani, navodi se u saopštenju kosovskog predsedništva.

On je iz Prištine poručio da bi dijalog koji se vodi u Briselu trebalo da dovede do sporazuma između Beograda i Prištine, a koji bi obuhvatio uzajamno priznanje i normalizaciju odnosa.

„Razgovarali smo i o procesu dijaloga, koji je neophodan između Beograda i Prištine, ima različite elemente, u smislu energije, konkretnih koraka i drugih oblasti. Ali na kraju je prirodno da imamo potpunu normalizaciju i priznanje koje uopšte nije upitno“, rekao je Šalenberg, prenosi Gazeta Express.

On je dodao da u posetu Prištini dolazi u ovom trenutku zbog toga što „Moskvu vidi kao destabilizujući faktor za region“.

„Moramo imati na umu da Rusija ima sposobnost da destabilizuje region samo jednim udarcem, može da stvori nemire, da destabilizuje region i to je za nas alarm. Zato mislimo da je napad na Ukrajinu poziv da se probudi EU, da se pozabavi ciljem članstva u EU… Obećanje dato pre 19 godina u Solunu je sada još važnije da se sprovede u delo“, kazao je Šalenberg.

Naglašava da članice EU moraju da održe ovo obećanje, ali i poručuje da je neophodna liberalizacija viznog režima za Kosovo.

Precizirao je da će Austrija na sledećem samitu ministara spoljnih poslova EU ‘pogurati’ to pitanje.

Na ovoj konferenciji Donika Gervala se zahvalila Austriji na podršci članstvu Kosova u Savetu Evrope.

„Austrija i Kosovo dele stav da vreme za razgovore o integraciji u EU treba da se zameni stvarnim integracijama“, dodala je Gervala.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, ministarka je izjavila da je sa austrijskim kolegom razgovarala o ovom pitanju, koje bi, kako je navela, trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.

„Veoma sam zadovoljna zbog toga što je naša saradnja bliska. Podvukla sam našu spremnost i ozbiljnost u ovom procesu, koji će se vrlo brzo okončati ukoliko Srbija ukine blokadu procesa“, rekla je Gervala.

Aleksander Šalenberg je samo dan ranije boravio u Beogradu gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković.

Ovaj ministar je u Beogradu govorio o prijateljstvu Austrije i Srbije. Osvrnuo se i na invaziju Rusije, takođe navodeći da bi ova zemlja mogla da izvrši svoj uticaj i van Ukrajine.

Pozvao je Evropsku uniju da jasno kaže da očekuje da Zapadni Balkan postane deo nje.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti kazao je da je važna „postepena normalizacija odnosa Beograda i Prištine“, ali, za razliku od obraćanja u Prištini, bez dela o uzajamnom priznanju“.

„Drago mi je što je predsednik Vučić još u petak izjavio da bi pokušao sve da tu dođe do pomaka. Dijalog Beograda i Prištine su na neki način iglene uši kroz koje se posmatra region“, poručio je ministar.

Šalenberg je upitan o stavu nemačkog kancelara, Olafa Šolca, koji je uzajamno priznanje povezao sa učlanjenjem u EU, odnosno da li Austrija teži normalizaciji odnosa ili sporazumu koji će težiti uzajamnom priznanju.

„Na pitanje u vezi sa normalizacijom da kažem da to nije austrijski stav, nego stav Evropske unije. Treba da se nastavi proces normalizacije i dijalog između Beograda i Prištine – korak po korak ka normalizaciji i mislim da je to u interesu stabilnosti u samom regionu“, poručio je ministar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.