Trnava u Saudijskoj Arabiji poziva na lobiranje za nova priznanja kosovske nezavisnosti

Trnava Saudijska Arabija
FOTO: Preuzeto sa Gazete Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Glavnog muftiju kosovskog, Naima Trnavu (Naim Tërnava), primio je ministar za verska pitanja Saudijske Arabije Abdul-Latif al-Šeik. On je rekao Trnavi da njegova zemlja i narod uživaju posebno poštovanje i simpatije prema narodu Kosova, dodajući da odnose između dve zemlje treba produbiti.

Trnava, koji se sa ministrom Saudijske Arabije, pored verskih pitanja, dotakao i političkih tema, zamolio ga je za „veću posvećenost u međunarodnoj areni, posebno za lobiranje za nova priznanja Kosova“, kod zemalja koje još uvek nisu priznale kosovsku nezavisnost.

KoSSev: Podršku za nova priznanja kosovske nezavisnosti nedavno je zatražio još jedan Muftija – glavni muftija Albanije, Bujar Spahiu, i to od pape Franje, a tokom nedavne posete Vatikanu. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Muftija Trnava je takođe obavestio ministra o najnovijim dešavanjima u regionu i uticaju raznih događaja na razvoj u regionu.

Abdul-Latif al-Šeik je istakao da su Saudijska Arabija, njen narod, njena vlada i njen kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud posvećeni saradnji i prosperitetu za sve muslimanske narode sveta i druge prijateljske narode, kako je navedeno, u saopštenju IZK-a.

Takođe, IZK saopštava da je saudijski ministar izrazio opredeljenje Saudijske Arabije da se bori protiv ekstremizma, terorizma i radikalizma, kao i da poštuje sva uverenja za istinski suživot bez obzira na veru, rasu, jezik i etničku pripadnost.

Trnava je, zahvalivši se Saudijskoj Arabiji na podršci pruženoj Kosovu u različitim periodima i u različitim oblastima, upoznao domaćina sa radom i aktivnostima Islamske zajednice Kosova, sa izazovima koje ova institucija ima, posebno tokom i nakon perioda suočavanja sa pandemijom kovid-19, čime se ističe posvećenost IZK-a da neguje suživot i međuversku toleranciju među građanima Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.