Đukanović danas u PR; CLS i „Matica“: Nije dobrodošao; Vujičić: Da se reši pitanje položaja Crnogoraca

FOTO: Preuzeto sa RTK

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu, na poziv kosovske predsednice, Vjose Osmani. Uoči dolaska Đukanovića reagovali su CLS i Udruženje Crnogoraca „Matica“, koji su mu poručili da nije dobrodošao. Oglasio se i Slobodan Vujičić, sa zahtevom da se odredi krajnji rok za rešavanje ustavno-pravnog položaja Crnogoraca.

Crnogorskom predsedniku će u 10.00 časova biti upriličen dočeka na Trgu „Ibrahim Rugova“ u Prištini, uz najveće počasti.

Đukanović će se potom sastati sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Nakon ovog sastanka je planirana konferencija za štampu.

Predsednik Crne Gore sastaće se u podne i sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom, javili su prištinski mediji.

Iz Kosovske policije su se takođe oglasili povodom posete crnogorskog predsednika navodeći da će on boraviti na Kosovu 18. i 19. maja zajedno sa delegacijom iz predsedništva ove zemlje.

Poručili su da će se Kosovska policija starati o obezbeđenju i održavanju javnog reda i mira tokom Đukanovićeve posete, te da će se, s ciljem omogućavanja slobodnog kretanja, vršiti privremeni prekidi u saobraćaju u kraćim intervalima.

Povodom najave Đukanovićeve posete Kosovu reagovali su i Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih crnogoraca „Matica“ poručivši da nije dobrodošao jer je, kako navode, „saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja“, preneo je Radio Kontakt plus.

„Jezikom istine i argumenata rečeno – nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja u pokrajini. Od 30 hiljada danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca ’Matica’“

Predstavnici Crnogoraca na Kosovu dodali su i da vlasti u Prištini ne priznaju Crnogorce kao nacionalnu manjinu, i poručili da Đukanović „ne sme ni reč da izusti“ o Njegoševom spomeniku u centru Prištine koji je „srušen pre 23 godine divjačkim delovanjem ekstremista“ jer se, kako navode, u stvari slaže sa „satanizacijom svojih sunarodnika“.

„Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999. godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna“, navodi se u saopštenju, a prenosi Radio Kontakt plus.

Saopštenje su zaključili porukom da mu je bolje da ne dolazi na KiM i da „ne staje Crnogorcima na ranu koja krvari već 23 godine“.

Pre nekoliko dana oglasio se i predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić, navodeći da od predsednika Crne Gore očekuju da „sa svojim kosovskim kolegama odredi krajnji rok za obnavljanje odbačene strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice“.

Traži i da se odredi krajnji rok za rešavanje ustavno-pravnog položaja Crnogoraca na Kosovu i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova.

„Sve mimo toga dovešće vrlo brzo do potpunog uništenja crnogorskog etničkog bića koje je zbog posledica stanja u matičnoj državi dodatno raspolućeno i podeljeno“, zaključio je Slobodan Vujičić.

Vujičić se ujedno osvrnuo na nedavno ponovo aktuelizovanu temu – demarkaciju granica, navodeći da je ovaj proces već završen i to bez mogućnosti revizije.

Sa druge strane, podseća da su sve češće i glasnije izjave pojedinih kosovskih zvaničnika o tome da to pitanje nije završeno.

Oživljavanje ove teme koja je opterećivala kosovsko društvo i koju je pratilo nasilje na kosovskim ulicama i u Skupštini opasna je, ali i jalova provokacija sa zadnjim namerama

Vujičić je poručio da očekuju da nakon planiranih sastanaka Priština konačno prihvati činjenično stanje i stavi tačku na slučaj razgraničenja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.