Tribuna: Rusija namerava da destabilizuje Sever Kosova

Ruska donacija deset vozila "Lada Niva" civilnoj zaštiti na Severu Kosova – razlog zabrinutosti međunarodnih bezbednosnih institucija na Kosovu. 
 
Deset vozila "Lada Niva" donirano je od strane Ruske Federacije, kako Tribuna navodi, paravojnoj formaciji na Severu Kosova – civilnoj zaštiti. 
 
Upravo ova donacija postala je razlog zabrinutosti međunarodnih bezbednosnih institucija na Kosovu. Kako je Moskva odlučila da pomogne Sever u trenutku kada Beograd i Priština vode dijalog za integraciju Severa u kosovske instuticije, ocenjuje se da je ovo pokušaj Moskve da se spreči normalizacija Severa. 
 
Izvori ovog lista su najavili da se nakon nedavnih napada na EULEX i odluke da se EULEX proglasi neželjenim na Severu, mogu očekivati i druge akcije destabilizacije severno od reke Ibar, te da postoji signal da Moskva stoji iza ovih akcija. 
 
Međunarodni pouzdani izvori ovo glista dalje tvrde da su svesni namere da Rusija namerava da destabilizuje Sever Kosova u nostajanju da postignu neke ciljeve.
 
Prema istom izvoru, prvi cilj Moskve je da se stvori žarište krize slično onom u Ukrajini kako bi se postiglo jačanje argumenta Rusije da slučaj Kosova može poslužiti kao presedan za invaziju na Krim. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.