Agencija za prisluškivanje građana Kosova dobija velika ovlašćenja

Izvor: Bošnjak-ks/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Kosovska informativna agencija je dobila ovlašćenje za prisluškivanje na Kosovu uvijek kada je to u nacionalnom interesu. Sama Agencija ugrožava nacionalne interese. Na taj način se očekuje da KIA koja je pod isključivom nadležnošću izvršne vlasti ima pristup čak i telefonskim razgovorima građana Kosova, prenosi ”Koha ditore”.
 
Ova ovlašćenja joj je u utorak dala Vlada Kosova usvajanjem prijedloga Zakona o prisluškivanju elektronskih komunikacija koju je izradilo Ministartvo za evropske integracije.
 
Cilj ovog zakona je, kako se u njemu kaže, ”određivanje pravila i procedura za mrežne operatere i i one koji pružaju usluge u vezi čuvanja i obrade podataka koje odrede mrežni operateri i oni koji pružaju usluge, kako bi se obezbjedilo da podaci budu na raspolaganju u slučaju istrage, otkrivanja i kažnjavanja teških zločina putem zakonitog prisluškivanja elektronskih komunikacija na zahtjev ovlašćenih institucija u cilju sprovođenja zakona i nacionalne bezbjednosti”.
 
Procenu nacionalne bezbjednosti obavlja KIA, koja nema neophodnu parlamentarnu kontrolu zbog toga što poslanici koji treba da je kontrolišu nemaju bezbjednosnu dozvolu.
To je razlog zbog koga KIA ne podnosi izvještaje skupštinskoj komisiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.