Srbi traže rezervisana mesta za još dva mandata

Izvor: RTK2/Tribuna/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U traženju dvotrećinske većine glasova manjinskih poslanikaza formiranje OSK-a (FAK-a) iz partije Rade Trajković odbijaju svaku mogućnost za glasanje “ZA”. Partije Slobodana Petrovića i Nenada Rašića traže dva dopunska mandata za rezervisana mesta u zamenu za FAK. Fleksibilnije su turska u bošnjačka manjina, piše “Tribuna”.
 
Premijer Hašim Tači će se sastati danas sa liderima političkih partija radi usaglašavanja stavova u vezi osnivanja Oružanih snaga Kosova. 
 
Tači je rekao da je uveren da će se dogovoriti sa liderima političkih partija oko formiranja OSK-a (FAK-a). Tači je to izjavio na sednici Vlade.
 
”Očekujem i siguran sam da će i opozicioni lideri odgovoriti na ovaj poziv za sastanak i za razgovor za donošenje adekvatne odluke. Potpuno sam uveren da ćemo naći zajednički stav i da će glasanje biti u interesu zemlje i iznad političkog ili etničkog interesa”, rekao je Tači.
 
Sa svoje strane, prenosi “Zeri”, lider najveće opozicione partije DSK, Isa Mustafa je pozvao političke partije da se ujedine radi deblokade političkog grča. 
 
Po njegovim rečima, rešenje je raspuštanje kosovske skupštine i zakazivanje prevremenih parlamentarnih izbora. 
”Kako bi se deblokirao politički i institucionalni grč, DSK poziva sve partije da prevaziđu uske lične i partijske interese. 
 
Sporazumno raspuštanje Skupštine i konsenzus u vezi datuma izbora je preduslov za fer i demokrtske izbore”, napisao je Mustafa na ”Facebooku”.
 
DSK treba da odustane od skupštinske inicijative za rušenje vlade jer bi se moglo desiti da ona ne uspe. 
Arben Gaši iz DSK je podržao predsednika DSK rekavši da 
 
Mustafa poziva na blagu tranziciju. Ali lider DSK, će po rečima Gašija, iskoristiti sve opcije da bi se što pre stiglo do izbora. 
 
Upitan o broju glasova za izglasavanje nepoverenja vladi ako se zna da DSK ima 29 poslanika, 13 ”Samoopredeljenje” i 13 ABK, Gaši je rekao da DSK ne pkreće peticiju pre nego što obezbedi dovoljan broj glasova. 
 
Mazlum Baraliu, ekspert za ustavna pitanja rekao je listu “Tribuna” da ne treba dozvoliti produžavanje mandata za rezervisana mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova.
 
Baraliu kaže da se produžavanjem mandata favorizuju manjine i nanosi šteta većini. On smatra da ako interesi manjine dominiraju nad interesima većine, onda će manjina terorisati većinu, što predstavlja tiraniju u demokratiji. 
 
Po njegovim rečima, demokratija podrazumeva vladavinu većine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.