Trepča nikada nije bila tema u Briselu

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) i šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar, izjavio je da kombinat "Trepča" nikada nije bio predmet razgovora između delegacija Beograda i Prištine.

"Trepča nije bila deo agende, o njoj se nije razgovaralo, ali ostaje da se vidi da li će dvojica premijera prihvatiti da se o tome diskutuje. Mi (EU) nikoga nismo prinudili da se govori o bilo čemu.

"Mislim da ćemo saslušati u ponedeljak i videćemo kako će posle toga ići," rekao je Žbogar.

On je kazao da, "sem možda" po pitanju Specijalnog suda, u drugim slučajevima pritisaka nije bilo.

"Nema razgovara ako te neko na nešto prinuđuje," kazao je on.

Žbogar je istakao da je do odlaganja pitanja Specijalnog suda došlo zbog nedostatka institucija Kosova.

"Tema Specijalnog suda je još u vazduhu, nedostatak institucija na Kosovu je odložio ovo pitanje. O tome treba doneti zakon, što je naš prioritet, verujem i prioritet Kosova. To je samo ostvarivanje odluke Skupštine (Kosova). To podrazumeva izradu zakona o Specijalnom sudu i neke izmene u Ustavu Kosova koje će omogućiti funkcionisanje suda," kaže Žbogar.

Kako je naveo, za to ne postoji određen rok, ali je izrazio uverenje da će se to brzo dogoditi pošto je izgubljeno mnogo vremena i sada treba delovati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.