"Ne prihvatiti otimanje Trepče"

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM, Milan Ivanović, poručio je srpskim pregovaračima da ne prihvate integraciju ustanova, otimanje Trepče.

Ivanović je na konferenciji za novinare ocenio da bi takvo prihvatanje Srbima "oduzelo osnovna ljudska prava, pa i pravo na život".

Prema njegovim rečima, mehanizmi i pritisci su sinhronizovani i vođeni iz "jednog centra od mentora albanske nezavisnosti". 

"Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu prihvatiti nikakvu integraciju, asimilaciju, anacionalizaciju, gubljenje svesti identiteta, naših institucija i naše države koji su uslov našeg ostanka i opstanka na ovim prostorima", rekao je Ivanović i dodao da se može prihvatiti samo ono što vodi ostvarenju vitalnih ljudskih prava, davanju 
stvarnih nadležnosti i ostajanje u okviru institucionalnog sistema Srbije. 

Ivanović je upozorio da bi samo ostajanjem srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, Srbima bilo zagarantovano pravo na opstanak i da bi sve ostalo značilo definitivno etničko čišćenje sa ovih prostora. 

On je ocenio da u centralnoj Srbiji postoji kampanja protiv institucija, ministra i Ministarstva odbrane, Vojske Srbije koja za cilj ima "destabilizaciju države". 

On je upozorio da ucene razne vrste vode ka jednom pravcu, a to je da se uplaše Srbi sa Kosova i Metohije da prihvate ono što im nije interes. 

Komentarišući smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, Ivanović je ocenio da smena nije usledila zbog njegove neprofesionalnosti već zato što je osudio nasilje nad Srbima. 

"Organizovanje demonstracija tim povodom u Prištini nije slučajno, to je dobro osmišljeno i Albanci sve rade planski, organizovano i sistematski" rekao je on i dodao da bez vrha kosovske vlasti to ne bi bilo moguće. 

Prema njegovim rečima, ne deluju bezazleno ni odlasci desetina hiljada Albanaca na zapad koji to rade organizovano u zimsko vreme, kao ni zahtev za 60 hiljada pasoša koje će iskoristiti da se po isteku dozvole za boravak u tim zemljama, po ugovoru o readmisiji vrate u zemlju koja je taj ugovor napravila, a to je Srbija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.