KRIK objavio fotografiju – Pacoli, Rakić i Radoičić zajedno na jahti; Ziberaj: Nema ničeg tajnog u tom sastanku

Vest je ažurirana

Istraživački portal KRIK objavio je fotografiju nastalu pre dve godine na jednoj jahti u Crnoj Gori, na kojoj se navodno nalaze predsednik Srpske liste, Goran Rakić, biznismen sa Kosova, Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Fotografiju sa jahte objavio je i Insajderi. U međuvremenu  Jetljir Ziberaj, Pacolijev politički savetnik naveo je da nema ničeg tajnog u tom sastanku, da je Radoičić bio potpredsednik Srpske liste i da je bio na sastancima sa svim predstavnicima kosovskih institucija, prenosi prištinska Koha.

Kako piše KRIK, fotografija je nastala u vreme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja. KRIK navodi da je do sastanka na jahti došlo u leto 2017. u Budvi, a Pacoli je ubrzo posle toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

12:04 Koha: Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), politički savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija rekao je za KTV da nema ničeg skrivenog i da su ti sastanci održani u vreme koalicionih pregovora.

„Radoičić je bio potpredsednik Srpske liste, bio je na sastancima sa svim predstavnicima kosovskih institucija i u tom pogledu nema ničeg tajnog“, rekao je Ziberaj, iako se sastanak održao 2017. kada Radoičić nije bio deo  Srpske liste i nije imao zvaničnu funkciju, piše Koha.

On je dodao da o ovom i drugim sastancima mogu da pitaju i premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja jer je on bio na svim sastancima sa Radoičićem.

Fotografiju sa jahte objavio i Insajderi

KoSSev: Međutim, prethodno je juče Insajderi objavio fotografiju sa istog događaja, ali iz drugačijeg kadra na kojoj se vidi još jedan muškarac.

Posle parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade nastupili su pregovori.

„Kako je izvor novinarima (KRIK-a) rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje tog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko od učesnika sastanka nije pristao da govori za KRIK“, navodi se u tekstu.

Pacoli je, kako ističu, ubrzo posle tog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, ostavio dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“, koju su činile bivše vođe OVK. To je omogućilo Ramušu Haradinaju da sastavi vladu.

Članovi Srpske liste dobili su tri ministarska mesta u toj vladi.

Milan Radoičić napustio je Kosovo pošto je pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, koje se desilo u januaru 2018. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se Radoičić sastao u Beogradu, rekao da je srpska policija ispitala Radoičića i da je sigurna da on nije umešan u Ivanovićevo ubistvo.

Ceo članak KRIK-a možete pročitati u: Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.