Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Četvorica uhapšenih po poternici INTERPOL-a na Kosovu, dvojica Crnogoraca, jedan Srbin i jedan Albanac, izvedeni su pred istražnog sudiju u Prištini. Kako piše Koha ditore, tužilaštvo je tražilo određivanje pritvora, a saslušanje će biti obavljeno bez prisustva javnosti.

Kakva nostalgična kriminalna družina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, poredivši dijalog Beograda i Prištine sa šahovskim mečom, da ima još figura na tabli, i da ćemo probati da izvučemo remi.

Metafore, stilske figure i poetske dosetke su mu jača strana, ali za ovaj posao koji treba da radi uopšte nisu neophodne. A ono što je neophodno u nastaloj situaciji, koju je sam stvorio, mu nije jača strana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je „da mu se čini“ da neće doći do posete kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija Novom Pazaru. Poziv Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar uputio je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin.

A meni se čini da je ovaj promašio posao.

Kosovska delegacija koja je ove nedelje u Briselu boravila u proširenom sastavu, imala je sastanak i sa dva američka predstavnika – o dijalogu koji vode kosovski i srpski predstavnici. Tači je kratko odgovorio o tome šta su im Amerikanci rekli. „Gospođa Mogerini ima podršku – koju su potvrdile američke vlasti – u njenim koracima za pregovore i postizanje konačnog sporazuma.

Pa čekaj, a gde su sada oni naši Rusi?

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega „podela znači rat“.

Rat ne postoji kao opcija za normalne. Ove druge treba vezivati.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.