Tomas Šib: Laknulo nam je da je kriza BG-PR prevaziđena

Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji
FOTO: N1; Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji

„Raduje nas i laknulo nam je zbog toga što je kriza između Kosova i Srbije prevaziđena“, poručio je nemački ambasadoru Srbiji, Tomas Šib, nakon što su se, posle trinaest dana povukle specijalne jedinice sa Severa Kosova i istovremeno uklonjene barikade.

Rašćišćavanju puta prethodio je dogovor koji su postigli u Briselu predstavnici Beograda i Prištine, a čija je prva etapa upravo predviđala povlačenje specijalaca i barikada, kao i raspoređivanja jedinica KFOR-a na Jarinju i Brnjaku na dve nedelje.

Druga etapa stupa na snagu 4. oktobra trebalo bi da potraje do najviše šest meseci, tj. pronalaska trajnog rešenja. Predviđa uvođenje nalepnica koje će se lepiti preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti.

Šib smatra da je ovaj dogovor dobar kompromis.

„Mislim da je to dobar uspeh specijalnog izaslanika Evropske unije, Miroslava Lajčaka. Dogovoren je dobar kompromis koji je zasnovan na dogovoru Beograda i Prištine iz 2016. godine – reč je o korišćenju registarskih tablica“, kazao je Šib za RTS.

Tvrdi da je dobro da se otvorena pitanja rešavaju u sklopu dijaloga koji se vodi u Briselu.

„To je prava forma za rešavanje takvih problema i mislim da smo sada tu načinili korak napred, ali se nadamo da neće svaki put biti potrebne ovakve tenzije i uzbuđenje da bi se načinio korak napred“, dodaje Šib.

Ambasador je ujedno preneo poruku Nemačke Beogradu i Prištini – ono što je dogovoreno u Briselu mora biti sprovedeno.

„Nadamo se da će biti ostvaren napredak u dijalogu i cilj je sveobuhvatni obavezujući sporazum između dve strane koji vodi do normalizacije odnosa između Prištine i Beograda i ta normalizacija je preduslov za pristupanje Srbije i Kosova Evropskoj uniji“, naznačio je Šib za RTS.

Ujedno je podcrtao da Nemačka podržava put Kosova i Srbije ka EU, te dodao da su Berlinski proces i saradnja važni za celokupni region.

„U ovom trenutku se radi na tome da se stvori zajedničko ekonomsko tržište ovde na Balkanu i tu možemo napraviti napredak. Uslov za to je da učestvuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana“, zaključuje nemački ambasador u Beogradu.

O jučerašnjim događajima na Severu Kosova čitajte i gledajte u:

Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.