Gaši prosvetlio poslanike: Nije Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Advokat Tom Gaši ponudio je nagradu od 10 hiljada evra svakom poslaniku koji mu pošalje izveštaj Klinta Vilijamsona, koji je, kako kaže, poslao Hašima Tačija i druge u zatvor.

Gaši je u emisiji „DTP te Fidani“ rekao da niko od poslanika nije, niti je ikada pročitao ovaj izveštaj.

„Poslanik koji mi donese Vilijamsonov izveštaj u moju kancelariju ima nagradu od 10 hiljada evra.

„Izveštaj koji je Hašima Tačija i ostale poslao u zatvor nije izveštaj Dika Martija, već je to izveštaj Klinta Vilijamsiona, naši poslanici ga nemaju i nikada ga nisu pročitali. Poslanik koji ga je pročitao i koji ga ima, neka to učini sutra za mene u mojoj kancelariji u centru Prištine, ne dajem mu puno novca osim 10 hiljada evra. Ali ne poštom, doneću ga sam“, rekao je Gaši.

KoSSev: Od kada su se četvorica našla u Hagu ove jeseni, u kosovskoj javnosti upravo se spominje isključivo izveštaj Dika Martija, pre svega da se naglasi ono što se vidi kao nedostatak osnove za pokretanje sudskog postupka i uopšte uspostavljanja specijalizovanih komora, a to je da optužnice nisu podignute za trgovinu organima, a zbog čega tvrde da je sud i uspostavljen.

Međutim, osnivanju suda za ratne zločine na Kosovu, prethodio je proces verifikacija Martijevih saznanja od strane američkog tužioca Klinta Viljamsona. On je bio glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Ovaj tim je formiran nakon nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe „OVK“ doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom tada nije pronašao dovoljne dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica. Ubrzo zatim usledio je i proces formiranja Specijalnog suda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.