Tanin: Lične i političke agende moraju biti ostavljene po strani kako bi se spasili životi

Foto: UNMIK, Zahir Tanin
Foto: UNMIK, Zahir Tanin

Snažno liderstvo i političko jedinstvo neophodni su na Kosovu više nego ikada pre dok se vodi bitka protiv “ogromnog izazova” koji predstavlja COVID-19, rekao je šef UNMIK-a tokom obraćanja u Savetu bezbednosti. 

Usled pandemije koronavirusa Sednica SB UN na kojoj se raspravlja o redovnom izveštaju UNMIK-a o Kosovu održava se danas virtuelnim putem.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Zahir Tanin govorio je i o posebnoj ranjivosti Kosova u slučaju većeg širenja pandemije.

“Iako medicinsko osoblje ulaže herojske napore, resursi zdravstvene zaštite na Kosovu preopterećeni su do krajnjih granica” kazao je.

Tanin je pohvalio i brzu reakciju kosovskih zdravstvenih vlasti u uvođenju mera kako bi se smanjilo širenje virusa i pozdravio finansijsku pomoć od stane država članica, kredite Evropske unije u iznosu od 100 miliona evra, te hitan zajam Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 56.5 miliona dolara – u isto vreme pozivajući na dodatnu direktnu podršku onima koji su najviše pogođeni.

Na političkom polju, Tanin je zabrinut povodom unutrašnjo-političke nestabilnosti Kosova, uključujući i izglasavanje nepoverenja vladi 25. marta.

“Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je to da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko vođstvo u vreme kada je zabrinutost pojačana i vlada neizvesnost,” ističe Tanin.

Sa druge strane, naglasio je da su vlada usmerena na rad, mobilizacija ljudi i resursa, kao i snažno rukovođenje, tri ključna elementa za uspeh kako bi se pobedio COVID-19.

“Pozivam političke lidere da se fokusiraju da ujedine svoju energiju, a da lične i političke agende ostave po strani.”

On se takođe osvrnuo i na „pozitivne radnje“ koje su preduzete u okviru misije i van nje.

Pa je tako navedeno da su preko potrebni primeri “pozitivne saradnje između zajednica i šire”, koji uključuju i poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Prištini i Beogradu, čime su omogućeni donacija testova iz Srbije i slobodan protok osnovnih artikala preko prelaza.

Takođe, prihvatanje kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT od strane Evropske mreže operatora prenosnog sistema, je ono što će unaprediti regionalnu energetsku efikasnost.

Imenovanje specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka od strane Evropske unije kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao takođe je za Tanina jedna od tih „pozitivnih radnji“.

Tanin se osvrnuo i na nedavne zajedničke inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD kao i na početno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Takođe, Tanin je detaljno objasnio kako su UNMIK i UNKT prilagodili rad tokom pandemije, pružili direktnu pomoć ranjivim zajednicama i opštinama, podržali lokalne zdravstvene vlasti, o tome kako rade zajedno sa lokalnim medijskim partnerima u širenju informacija o javnom zdravlju, da odgovaraju na porast porodičnog nasilja za 36 odsto i blisko nadgledaju ljudska prava.

Misija je takođe preduzela sve mere opreza kako bi zaštitila svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije COVID-19.

“Mi smo uz narod na Kosovu u borbi protiv pandemije COVID-19” – zaključio je šef UNMIK-a.

Sa druge strane, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uoči ovog sastanka ocenio je da su institucionalne reforme i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine glavna očekivanja međunarodne zajednice kada je reč o Kosovu i pozvao na brzo otklanjanje prepreka za nastavak produktivnog dijaloga.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, Gutereš je istakao da prioriteti Misije ostaju zalaganje za bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu i da će u sporovođenju tih ciljeva nastaviti konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.